Exit Halfoest… leve de Pèrefeesten in Emelgem

© Frank Meurisse
Redactie KW

Halfweg januari werd het Halfoest-comité ontbonden en dat betekende het einde van de Halfoestfeesten en Peerommegang op en rond 15 augustus.

Halfweg januari liet het Halfoestcomité via een persnota weten dat haar feitelijke vereniging ‘wegens een gebrek aan vrijwilligers’ er definitief de brui aan gaf. Het gevolg was dat er dit en de volgende jaren geen Halfoestfeesten en Peerommegang meer zouden georganiseerd worden. Gwendoline Priem wist echter beter. “Toen ik halfweg december van vorig jaar al geruchten opving dat het Halfoestcomité er zou mee stoppen, boden we hen met enkele mensen nieuwe ideeën en hulp aan om Peerommegang toch verder te laten bestaan”, zegt ze. “Maar na het opstappen van de twee oudste comitéleden, zagen ook de anderen het niet meer zitten om nog verder feesten te organiseren. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten en ging op zoek naar enkele gedreven krachten om dit Emelgemse feest niet te laten verloren gaan. Die steun vond ik bij Marilyn Lemiengre, Lindsay Vandewalle en Stijn Denolf, met mij erbij meteen ons nieuw bestuur. Na enkele contacten met lokale handelaars en vrijwilligers van de vorige edities van Halfoest, bleek dat er ook bij hen toch nog een bereidheid bestond om een feestweekend te steunen. We kozen voor het weekend van 17, 18 en 19 juli omdat er dan in de regio geen andere feesten zijn en we geen concurrentie hoeven te vrezen.”

Grote lijnen

De grote lijnen van de Pèrefeesten liggen ook al vast. “Er komt weer een tent vóór het vroegere gemeentehuis. Op vrijdagavond starten we met een quiz waar Jan en alleman kan aan deelnemen. Zaterdagmorgen is er rommelmarkt. In de namiddag gaan we de sportieve toer op met onze ‘rolmarathon’ voor ploegen. Dat zijn vier fietsen op rollen, een systeem dat uitgedokterd werd door de KSA van Rumbeke. Nu al weten we dat de fitness en de Wielervrienden daaraan zullen deelnemen. Het inschrijvingsgeld schenken we aan een nog nader te bepalen goed doel. ‘s Avonds is er een live-optreden van een schlagerzanger. Zondag is er ‘s middags een aperitiefconcert, barbecue en een live optreden. In de namiddag dopen we het Emelgemseplein om tot één groot kermisplein voor onze kleinsten.”

(IB-foto Frank)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem van vrijdag 6 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier