Exclusieve oldtimerclub houdt rondrit aan de Westkust

De wagens parkeerden aan de voet van de IJzertoren, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Forties and Fifties, een oldtimerclub voor Amerikaanse bolides uit die periode, hield zondag een rondrit van Diksmuide via Veurne naar Koksijde.

De tocht van oldtimerclub Forties and Fifties was nog maar de tweede clubrit van het jaar. Na de start aan bezoekerscentrum De Blankaart in Diksmuide volgde er een fotoshoot waarbij elke wagen en bestuurder op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

Daarna trokken de exclusieve bolides naar de IJzertoren in Diksmuide. De wagens parkeerden er aan de voet van het monument, een privilege dat niet voor iedereen is weggelegd, zo bleek.

Nederlanders op de afspraak

Een zelden geziene collegialiteit maakte zich meester van het gezelschap toen een van de Nederlandse deelnemers even autopech kende met zijn startmotor. Oldtimerliefhebbers zijn geen concurrenten maar collega’s, zo bleek.

Duwen hielp sowieso niet, want de bolides uit de jaren veertig en vijftig hebben een automatische motor. Daarna trok het konvooi via landelijke wegen naar Avekapelle bij Veurne. Oldtimers met een geregistreerde merknaam ontsnappen aan de jaarlijkse autokeuring, kon je tussendoor vernemen.

Oldtimerliefhebbers zijn geen concurrenten maar collega's, bleek tijdens de tocht.
Oldtimerliefhebbers zijn geen concurrenten maar collega’s, bleek tijdens de tocht.© MF

De organisatie zorgde ervoor dat de colonne een korte doortocht op de Grote Markt van Veurne kon maken om vervolgens richting de dijk van Oostduinkerke te trekken. Ook hier lag de realisatie niet meteen voor de hand, maar de zeldzaamheid van de bolides opende blijkbaar deuren. Een maaltijd in De Normandie in Koksijde sloot de daguitstap af.

Bekende deelnemers

Eén van de deelnemers aan de tocht was tekenaar Ever Meulen. “Ik ben altijd een nostalgische freak geweest”, liet hij eerder optekenen. “Met mijn eerste geld als tekenaar kocht ik in 1974 een Oldsmobile uit 1949 met een gebarsten achterruit en een vastgelopen motor. Ik heb de auto nog altijd. Hij diende vaak als model in mijn tekeningen. Ik vind de geschiedenis van de auto heel interessant”, klonk het.

De zwarte bolide op de voorgrond is die van tekenaar Ever Meulen.
De zwarte bolide op de voorgrond is die van tekenaar Ever Meulen.© MF

Kapitaal op vier wielen

Ook de voorzitter van American West Cars Koksijde tekende present op de tocht. “Ik bezit negen oldtimers. Ik wou eerst met mijn Mustang 66 naar deze rondrit komen, maar dat mocht niet van de organisatie. Forties and Fifties is streng gelimiteerd en houdt de selectie beperkt. Dat siert hen, niet iedereen kan zich zomaar aanmelden bij deze club. Er zijn altijd kosten aan zo’n bolide, maar de liefde voor de wagen kan je eigenlijk niet uitleggen aan wie er niet door gepassioneerd is. Er staat hier best wel wat kapitaal op vier wielen”, aldus Hector Stappers.

De voorzitter van American West Cars Koksijde tekende present op de tocht.
De voorzitter van American West Cars Koksijde tekende present op de tocht.© MF

Rijdend museum op de openbare weg

Onderweg hadden de bolides en hun passagiers opvallend veel bekijks. De organisatie vroeg de deelnemers dan ook op voorhand om geen gaten te laten in de colonne wagens. “De rittenplaat is een herkenningsmiddel om te vermijden dat er mogelijk indringers gaan meerijden, maar ook om toeschouwers en andere weggebruikers duidelijk te maken dat men een rijdend museum op de openbare weg tegenkomt. Met claxoneren haalt men de ergernis van anderen op onze nek, dus dat doen we zeker niet”, klonk het vermanend in het roadbook.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier