Exclusief en uniek als toverwoorden

Bart Deneckere
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Een dertigtal communicanten was deze week uitverkoren om met de voetbalhelden van KV Kortrijk op de foto te gaan. Eerder deze maand zetten brandweer en politie hun deuren open om enkele jonge feestelingen unieke communiefoto’s te bezorgen.

Het exclusieve karakter van de locaties – er wordt telkens een beperkt aantal jongens en meisjes toegelaten – zorgt ervoor dat de plaatsen in trek zijn. Want communie- of lentefeesten zijn soms al eens netwerkevenementen. En zelfs als ze dat niet zijn, willen de communicanten – of hun ouders – uitpakken met iets speciaals.

En hoewel vaak veel geld in de feesteconomie met springkastelen en feestmalen wordt gepompt, blijft fotografie vaak iets waar mensen op willen besparen. Professionele fotografen hebben het wel nog druk in deze periode. Toch willen ouders of ooms met een ‘goed fototoestel’ al eens het heft in eigen handen nemen.

Die professionals weten als geen ander hoe ze nukkige kinderen moeten enthousiasmeren

Dat is niet altijd uit gierigheid. Velen willen het risico vermijden dat zoon- of dochterlief op dezelfde manier op de foto zou staan als zijn of haar klasgenootje. Want als je het zelf doet, kies je toch sowieso voor unieke locaties en poses, niet? Eigenlijk niet.

Een aantal jaar geleden werd ik zelf als ‘tante met een goed fototoestel’ gevraagd om de communiefoto’s van mijn nichtje te nemen. Met veel enthousiasme trokken we de natuur in om unieke foto’s te maken. Recent vond ik nog mijn eigen communiefoto’s terug. Bleek dat ik me onbewust op diezelfde poses had laten inspireren. Tot zover het unieke. Het jaar nadien verscheen haar broer voor mijn lens. Die had nul ambitie om fotomodel te worden.

Na twee minuten had hij al meer interesse in de techniek van het toestel dan in het poseren. Dat is duidelijk te zien op de foto’s. De andere broers en zusjes werden voor een professionele lens gezet. Hun enthousiasme spatte van de foto’s. Want die professionals kennen niet alleen de leukste plaatsjes voor ‘unieke’ foto’s, ze weten als geen ander hoe ze nukkige kinderen moeten enthousiasmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier