Ex van vrouw uit Varsenare zit nog altijd met hun zoontje in Maleisië

Redactie KW

Maleisiër Georges Tseu heeft zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor de ontvoering van zijn zoon Benjamin, die hij samen met zijn ex Nathalie Dendooven uit Varsenare heeft.

Na drie eerdere vonnissen staat de teller nu op liefst 22 jaar cel. Maar de kans dat hij in een Belgische cel belandt is bijzonder klein.

In 1999 stapten Nathalie Dendooven uit Varsenare en haar Maleisische man Georges Tseu (56) in het huwelijksbootje. Drie jaar later kregen ze samen een zoontje, Benjamin. Maar in 2004 kwam een einde aan dit geluk en vroeg het koppel de scheiding aan. Toen de rechter het volledige hoederecht over Benjamin aan Nathalie gaf, besloot George Tseu om naar Maleisië te vluchten met de toen tweejarige jongen. Sindsdien probeert de moeder haar kind terug naar België te krijgen.

Vzw Benjamin

Om haar lotgenoten te helpen, richtte ze zelfs de vzw Benjamin op. Maar tot op heden bleven al haar inspanningen zonder enig resultaat. Ze stapte ook naar de rechter, die haar ex in 2006, 2007 en 2012 telkens bij verstek veroordeelde tot een totale gevangenisstraf van vijftien jaar voor ontvoering. Nu kreeg de man er – opnieuw bij verstek – nog eens zeven jaar effectieve celstraf bij, wat de teller op liefst 22 jaar cel brengt.

De procureur beval de onmiddellijke aanhouding van Tseu, maar toch lijkt de kans dat hij door dit nieuwe vonnis in een Belgische cel zal belanden, bijzonder klein. De eerdere straffen leidden immers ook niet tot een arrestatie. Wegens gebrek aan een uitleveringsverdrag was de Maleisische overheid niet happig om de man uit te leveren. Zolang Tseu het land niet verliet, kon hij bijgevolg niet worden opgepakt.

“Ook Maleisische autoriteiten verantwoordelijk”

“Van zodra de beroepstermijn van dit nieuwe vonnis verstreken is, zullen we onderzoeken wat we kunnen doen om de celstraf uitgevoerd te zien”, reageert parketwoordvoerder Céline D’Havé. “Het feit dat we deze man telkens opnieuw naar de rechter doorverwijzen, bewijst dat wij deze zaak ernstig nemen. Maar uiteraard is er ook een verantwoordelijkheid weggelegd voor de Maleisische autoriteiten. We zullen onderzoeken of de internationale verhoudingen intussen veranderd zijn.”

Nathalie Dendooven stelde zich burgerlijke partij bij de onderzoeksrechter maar liet eveneens verstek gaan voor het jongste proces. Ze wou ook niet reageren op de nieuwe veroordeling van haar ex.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier