Ex-tuinman Hertog Jan neemt Salons Provoost over in Oudenburg

Redactie KW

Salons Provoost langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort in Oudenburg is overgenomen. Hugo Provoost en Claudine Claeys geven op 1 januari de fakkel door aan Charlotte Nayaert (29) en chef Bart Praet (29), vier jaar lang de vaste tuinman van de Hertog Jan.

Hugo Provoost (65) en zijn vrouw Claudine Claeys (64) zijn al veertig jaar actief in de horeca. In 1977 richtten ze traiteurszaak Provoost op in Oostende. In 2000 startten ze Salons Provoost op, in het beschermde gebouw langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort waar vroeger confectiebedrijf Vandepitte gevestigd was. Achter de historische gevel van het herenhuis kon je sindsdien terecht in drie feestzalen, en een prachtige tuin.

Salons Provoost werd vrij snel een begrip tot ver buiten de regio voor allerhande feesten. Hugo en Claudine waren al een tijdje op zoek naar overnemers, en hebben die nu gevonden in Bart Praet (29) en Charlotte Nayaert (29). Vanaf 1 januari geven ze de fakkel door.

“We zijn heel tevreden dat de zaak verder gezet wordt. Een zaak overlaten is vandaag niet gemakkelijk. Met Bart en Charlotte hebben we de ideale kandidaten gevonden. Een jong en ambitieus koppel, met heel wat ervaring. We staan honderd procent achter hen”, zegt Hugo Provoost. Bart en Charlotte, die volgende maand hun eerste kindje verwachten, zien de uitdaging goed zitten. Ondanks hun jonge leeftijd hebben ze al heel wat ervaring. Bart is afgestudeerd aan Ter Groene Poorte, liep onder andere zeven weken stage in Oud Sluis van Sergio Herman, en werkte in 2008 ook in de keuken van In De Wulf van Kobe Desraumalts. Naast chefkok is Bart ook een gepassioneerd tuinman. Zo werkte hij van 2010 tot 2014 vier jaar langs als tuinmankok voor de Hertog Jan.

Hij vormde er een weiland om tot de tuin van het restaurant zoals we het vandaag kennen. Bart was in die periode ook samen met driesterrenchef Gert De Mangeleer te zien op televisie in ‘De Hofleverancier’ op Njam. In 2014 keerde Bart terug naar de keuken, als chef van Yellow, een pop-up restaurant van de Hertog Jan. Daar leerde hij – zijn intussen vrouw – Charlotte Nayaert kennen. “Het was de eerste maal dat we samenwerkten, en het klikte meteen”, zegt Charlotte.

“Datzelfde jaar hebben we samen de bistro L.E.S.S. van Hertog Jan opgestart. Bart in de keuken, ikzelf in de zaal. Hier is de droom gegroeid om zelf een zaak te beginnen”, vertelt Charlotte. Met de overname van Salons Provoost is die droom werkelijkheid geworden. Hugo en Claudine geven op 1 januari 2018 de fakkel door aan het jonge koppel uit Gistel.

(DJ / foto DJ)