Ex-kankerpatiënten doen mee aan Trio Triatlon in Kortrijk

Redactie KW

Zondagmiddag ging aan de Visserskaai de Trio Triatlon van start, een onderdeel van de 13e Duatlon Triatlon Kortrijk. Speciaal aan deze editie is de deelname van liefst 21 ex-kankerpatiënten en 49 teams van AZ Groeninge.

“We zijn al een zestal jaar bezig met het aanbieden van een revalidatieprogramma voor mensen die genazen van kanker”, opent dokter Chantal Hindryckx, die het project op poten zette. “Echter, dit programma duurt slechts 3 maand, waardoor er nadien een groot hiaat is. Om nadien die sportbeoefening te behouden, blijkt de stap naar een fitness of sportclub vaak te groot, omdat vaak nog sprake is van een kankergerelateerde vermoeidheid. Vandaar vonden we het een goed idee om lotgenoten samen te brengen met deze triatlon als doel. We hebben een professioneel begeleidingsteam samengesteld, en om de drie weken kwamen de mensen samen op een gemeenschappelijke training. Dat doen we sinds december.”

“Ik heb met veel plezier maar ook met veel schrik naar vandaag toegeleefd”

“Ik heb met heel veel plezier, maar eveneens met veel schrik naar vandaag toegeleefd”, aldus Tine Vanwelden (54) uit Wielsbeke. “Toen we onze trainingen begonnen, sukkelden velen van ons nog met allerhande kwaaltjes. Dankzij de super begeleiding beseften we dat we nog heel veel kunnen doen met ons lichaam dat ons ooit in de steek liet. Ikzelf maakte pas sinds een maand de klik dat het me echt zou lukken. Toen ik hieraan begon kon ik niets, en kijk eens, straks fiets ik de 45 kilometer! Ik hoop me binnenkort opnieuw aan te sluiten bij mijn voormalige wielerclub WTC Den Arend uit Sint-Baafs-vijve.”

Steun en coaching

Ook Christine Kesteloot (47) uit Lauwe zal het fietsonderdeel voor haar rekening nemen. “Twee jaar geleden kreeg ik mijn diagnose, en pas in maart dit jaar onderging ik mijn reconstructie. Vooral dat laatste maakt het voor mij een des te grotere uitdaging. Ik heb hier met heel veel motivatie, vallen en opstaan naar toegeleefd. Zonder de coaching stond ik hier vandaag niet. Straks kan ik rekenen op de steun van vrienden en familie, alsook van de collega’s van Veerkracht 4, waar ik tewerkgesteld ben als begeleidster.”

“Voor ons is elke deelnemer op zich een atleet”

De naar Oudenaarde uitgeweken Kortrijkzaan Karl Vanbiervliet (40), is een van die coaches. Met onze organisatie PeakLevel besloten we onze schouders onder dit “Sterkk”-project te zetten. Het is de eerste maal dat we zoiets dergelijks doen voor ex-kankerpatiënten. Daarvoor moesten we met bepaalde zaken rekening houden, maar voor ons is elke deelnemer op zich een atleet. We zijn nu al heel tevreden, want stuk voor stuk maakten ze een enorme progressie. Vandaag is de kers op de taart.”

(GH – foto GH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier