EVA vzw promoot plantaardig voedsel in Roeselare

Op de foto de mensen van EVA Roeselare met van links naar rechts Laban Carlier, Lode Demey, Patricia Delva, Nele Vandecappelle afwezig: Soula Aman. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Dinsdag werd bij VOC Opstap de oprichting van de lokale afdeling EVA Roeselare met hapjes en drankjes feestelijk ingezet. Dit initiatief wil studenten, leerlingen en inwoners van onze stad stimuleren meer plantaardig te eten en schuift de donderdag als wekelijkse veggiedag naar voor.

EVA Roeselare is een lokale afdeling van EVA vzw, een organisatie die zowel in Vlaanderen als Brussel plantaardige voeding promoot. Hun hoofdkantoor bevindt zich in Gent maar er zijn lokale groepen in alle provincies. Voor West-Vlaanderen vind je afdelingen in Kortrijk, de Westhoek, Brugge en nu dus ook in Roeselare.

Alternatieven

“Wij bestaan uit een lokale groep vrijwilligers die mensen willen inspireren, motiveren en begeleiden om dierlijke producten steeds vaker te vervangen door plantaardige alternatieven”, klinkt het kordaat. “Wat denk je bijvoorbeeld van vanillewentelteefjes met aardbeiensaus of pindakaas/havermoutkoekjes? Het is de bedoeling met dit soort gerechtjes mensen warm te maken voor het doel dat wij voor ogen hebben. De lancering van de nieuwe voedingsdriehoek die groenten en fruit als belangrijkste onderdeel centraal plaatst, is alvast een stap in de goeie richting.”

Label

Wist je trouwens dat je producten die geschikt zijn voor vegetariërs of veganisten gemakkelijk kunt terugvinden door het V-label op de verpakking? “Restaurants met het veggie-label in onze stad zijn De Kleine Prins, Barlaban en Flooh’s. Ook in frituur Malu worden de frietjes gebakken in plantaardige olie. In Fonduehuis La Paix in Rumbeke bieden ze een vegetarische fondue aan.” Een individueel lidmaatschap kost je 23 euro en voor een gezin betaal je 27 euro. Hiermee krijg je korting in veggie-vriendelijke restaurants en winkels, maar ontvang je ook driemaandelijks het EVA-magazine.

Workshops

“Voor lagere en middelbare scholen worden kant en klare kookworkshops aangeboden waarbij leerlingen op een speelse manier kennis maken met veggie-keuken aan de hand van smakelijke receptjes. Elke deelnemer krijgt daarna ook een receptenboek mee naar huis. Ook de middelbare scholieren komen op eenzelfde manier aan hun trekken en leren festivalwraps, ketchupcurry en een brooddoos zonder dieronvriendelijke ingrediënten klaarmaken.” Het startschot van dit initiatief vond plaats in Pand 46 van VOC Opstap. Een broedplek creëren voor mensen uit Roeselare die iets willen opstarten of uitbouwen is één van de doelstellingen van dit concept.

Geïnteresseerden die lid willen worden of graag meewerken als vrijwilliger vinden meer info op www.evavzw.be/roeselare.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier