Europese primeur: Brugse krijgt paardje als ‘blindengeleidehond’

Monique Van den Abbeel. © Davy Coghe
Redactie KW

Monique Van den Abbeel (42) uit Sint-Kruis (Brugge) is de eerste kandidaat die in aanmerking komt om een beroep te kunnen doen op een blindengeleidepaardje.

Het American miniature horse (Nederlands: Amerikaans minipaard) is zoals de naam zegt een heel klein paardje dat maximum 86 cm hoog wordt. Typerend voor die paardjes is vooral hun karakter: over het algemeen werken ze heel graag en kunnen ze ook heel braaf zijn. “Zo’n minipaardje wordt pas vanaf de leeftijd van 2 jaar opgeleid. De opleiding duurt ongeveer een half jaar. Toen ik via de sociale media hoorde van dit project, ben ik meteen naar het bewuste adres in Tongerlo gespoord”, vertelt de Brugse Monique.

“Ik was meteen verknocht aan Dinky, het minipaardje, dat ik nu regelmatig ga bezoeken. Ik ben daarnaast vooral ook gebeten door de lacune in onze wetgeving, die de categorie blindengeleidepaardjes nog niet opgenomen heeft naast de categorie blindengeleidehonden. Dit maakt dat je naast je visuele kwetsbaarheid ook opnieuw kwetsbaar bent naar de welwillendheid van een winkelhouder of horecazaak, die je de toegang met paardje kan ontzeggen. Ik hoop dat dit project net als in Amerika ook in België kan doorbreken. Mij doet het alvast deugd dat de lancering van dit nieuws meteen een echte hype is.”

Niet nieuw

Het concept van het inzetten van een blindengeleidepaard is eigenlijk niet zo nieuw. Zo’n 20 jaar geleden werd dit opgestart in Amerika. Daar wordt het paard zowel als blindengeleidepaard ingezet alsook als showpaard dat door kinderen bereden kan worden. Er worden ook wedstrijden mee gehouden van springen, mennen, dressuur en keuringen. De hoofdmotivatie is vooral de betaalbaarheid van deze formule.

Dinky, het schattige blindengeleidepaardje.
Dinky, het schattige blindengeleidepaardje.© GF

Monique: “Een blindengeleidehond kost makkelijk zo’n 20.000 euro. Via subsidie kun je wel zo’n 14.000 tot 17.000 euro recupereren en de rest van het bedrag wordt normaal gezien via sponsoring bijgepast. Maar het grote verschil zit hem in het feit dat met een blindengeleidehond zo’n 8 jaar kan gewerkt worden, terwijl zo’n paardje met gemak 20 jaar kan ingezet worden. Da’s eigenlijk meer dan het dubbele – als alles goed gaat – terwijl de meerprijs bij de aankoop van zo’n paardje te verwaarlozen is, vanuit deze visie dan toch.”

Emotioneel

“Bij mij ligt het ook nogal emotioneel. In het verleden had ik al twee blindengeleidehonden. Twee jaar geleden stierf mijn tweede hond en bij dat afscheid kwam ook opnieuw het verdriet van het verlies van mijn eerste hond naar boven. Bij het verlies van mijn laatste hond, raakte ik ook meer geïsoleerd. Ik kon het emotioneel echt niet aan om mijn geliefde hond door een nieuwe te vervangen.”

“Intussen heb ik rondom mij een professioneel netwerk opgebouwd, waardoor ik in alles kan voorzien in mijn leven. Maar het voordeel van zo’n extra paar ogen is dat je minder afhankelijk bent van derden en van meer zelfstandigheid kan genieten, die dan ook goed is voor het zelfbeeld.”

(Sophie De Meyer)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier