Europawijk in Tielt steekt in een nieuw jasje en wordt officieel geopend

We herkennen v.l.n.r. Diederik Maes met dochter Amber, William Oosterlinck, Lincy De Jonckheere, Carine Dejonckheere, Gerrit Beutels, André Vermeire, Marie-Claire Lanckriet en Noel Heytens. Stefanie Lassuy ontbreekt. © Foto KM
Redactie KW

Wie met de wagen of fiets door de straten van de Europawijk reed, kreeg er in het verleden zeker al mee te maken: het manoeuvreren om de vele putten te ontwijken. De stad maakte er nu definitief komaf mee door het complete wegdek te vernieuwen. Vandaag wordt de vernieuwde Europawijk officieel geopend.

“De nood aan verfraaiingswerken was hoogdringend”, vertelt Carine Dejonckheere, een van de trekkers van het Europawijkcomité. “We ijveren al jaren voor het herstellen en onderhouden van de wegen op onze wijk. Het resultaat mag er best wezen. De kinderen van de wijk hebben al hun rollend materiaal weer bovengehaald om op de nieuwe wegen te spelen. De hinder viel nog mee. De uitvoering van de werken was niet volledig zoals aangekondigd op de infovergadering van de stad en dat bracht dus de nodige verwarring. Echter stemt het eindresultaat tot algemene tevredenheid.”

De dag van vandaag is de Europawijk nog altijd heel actief. “Het wijkgevoel heerst op de Europawijk nog heel sterk door onze actieve wijkwerking. Doorheen het jaar organiseren we veel activiteiten zoals een nieuwjaarsreceptie, krokusfeest, paaswandeling, bloemenmarkt…”

Openingsmoment

Op zaterdag 9 juni vindt het openingsmoment van de vernieuwde Europawijk plaats met onder andere een optocht met ‘zoeaven en reuzen’. “Het is een erkenning voor wat we met de wijk allemaal realiseren. Naast de opfrisbeurt aan het ‘zoeavenmonument’ en de straten wordt eveneens de eerste Tieltse boekenruilkast ingehuldigd.”

Lily Veys (Brunicolaan): “Nauwkeurige opvolging door de stad”

Europawijk in Tielt steekt in een nieuw jasje en wordt officieel geopend
© Foto KM

“De verfraaiingswerken in de Europawijk waren nodig aangezien er veel putten en kapotgereden stukken waren. Het resultaat is verbluffend. De werken zijn vooral snel verlopen, mede dankzij de nauwkeurige opvolging van burgemeester Els De Rammelaere en schepen Veerle Vervaeke. Er was zelfs een avond voorzien door stad Tielt om onze vragen en eventuele aanpassingen door te geven.” En hoe zit het met het wijkgevoel? “Er heerst hier zeker en vast een wijkgevoel, alhoewel het ook altijd dezelfde initiatiefnemers zijn. Elke maand is er een wijkkrantje, maar omdat vele mensen nog moeten werken, is de samenhorigheid iets minder.”

David Vanhastel (Gross Geraulaan): “Bijna 30 jaar geen deftige werken uitgevoerd”

Europawijk in Tielt steekt in een nieuw jasje en wordt officieel geopend
© Foto KM

“Ik vond dat er echt nood was voor een nieuwe laag. Ik meen me te herinneren dat er 29 jaar lang geen deftige werken aan het wegdek werden uitgevoerd. Er waren veel plaatsen waar er gewoon losse stukken asfalt lagen.” Stad Tielt was volgens David goed in de berichtgeving over de werken. “De communicatie was duidelijk. Niet alles verliep volgens planning, maar dat had wellicht met de weersomstandigheden te maken.” Het wijkgevoel heeft hij toch zien veranderen met de jaren. “Ik denk dat er wel nog een wijkgevoel heerst, maar men praat minder met de buren dan vroeger het geval was. De mensen zijn ook meer gejaagd dan vroeger.”

Luc Parmentier (Gross Geraulaan): “Een mooie wijk verdient mooie wegen”

Europawijk in Tielt steekt in een nieuw jasje en wordt officieel geopend
© Foto KM

“De nood was heel hoog. De wegen waren in een erbarmelijke staat. Het was heel gevaarlijk, vooral voor de fietsers. Een mooie wijk verdient mooie wegen en het resultaat is prachtig. Wat mijn situatie betreft, heb ik geen hinder ondervonden. De communicatie van de stad was gedetailleerd en informatief. We werden uitgenodigd op het stadhuis en daar werd er een uitvoerige uiteenzetting gegeven.” Dat de Europawijk leeft, bewijzen de jaarlijkse activiteiten. “Naast de bloemenmarkt en de jaarlijkse wijkfeesten zijn er nog tal van activiteiten zoals krokusfeest, bingoavonden, nieuwjaarsreceptie… Je kan niet verwachten dat een wijkgevoel anno 1980 nog hetzelfde is als vandaag.”

(Kenny Martens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier