Erfgoedwandeling zet Izegems bouwkundig erfgoed in de kijker

We zien de voormalige elektriciteitscentrale en de schoorsteen in de Prins Albertlaan. Dit is het meest recente beschermingsdossier.
Redactie KW

De stad heeft een evaluatiesysteem ontwikkeld om bouwaanvragen voor panden, die in de vastgestelde Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed opgenomen zijn, te beoordelen.

“Daardoor is er een leidraad om met het bouwkundig erfgoed in de stad om te gaan”, zeggen schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) en schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA). “Met deze visie wil de stad Izegem de inwoners met bouw- en verbouwaanvragen beter helpen, een beleid rond erfgoed uitwerken en het waardevol bouwkundig erfgoed in Izegem in een positief daglicht brengen.”

“In de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed zijn er momenteel 511 items opgenomen, waarvan er 384 nog effectief vastgesteld zijn. In Izegem zijn er intussen ook al 33 beschermde panden. Het meest recente beschermingsdossier is de voormalige elektriciteitscentrale en de schoorsteen in de prins Albertlaan.”, verduidelijkt erfgoedschepen Himpe.

In het evaluatiesysteem wordt aangegeven in welke mate sloop of verbouwing mogelijk is“, legt schepen Maertens uit. “Bij de panden die opgenomen zijn in de A-categorie wordt gestreefd naar een maximaal en optimaal behoud van de erfgoedwaarde. De B-panden zijn waardevol en verbouwen kan mits respect voor de erfgoedwaarden. Bij de C-categorie zijn de panden minder beeldbepalend en slopen kan, aangezien ze als weinig waardevol beschouwd worden. Het gaat om een leidraad waarbij bij elke aanvraag de situatie bekeken wordt.”

Geen nattevingerwerk

“De categorisering is niet zomaar gebeurd”, aldus schepen Himpe. “Zo werd nagegaan wat de architecturale waarde is. De bouwstijl, de historische en industrieel-archeologische waarde, de architect, de integratie van het gebouw in het straatbeeld of in het landschap, de mate waarin de originele bouwkenmerken bewaard gebleven is en de streekgebondenheid werden ook beoordeeld. Dit zijn trouwens ook de criteria die gebruikt werden bij de opmaak van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.”

De bedoeling is om in het najaar ook een publieksmoment te organiseren en zo geïnteresseerden op sleeptouw te nemen door de stad en het belang van de categorisering aan te tonen.

Voor de categorisering werd een beroep gedaan op de deskundige medewerking van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADAR in samenwerking met de dienst ruimtelijke ordening van de stad en een stuurgroep met leden van de cultuurraad, de gidsenkring en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. “Daardoor is er ook een ruimer draagvlak gecreëerd”, aldus schepen Maertens.

Erfgoedwandeling en infosessie

De nieuwe methodiek wordt tijdens een infosessie op zondag 11 februari om 15.00 uur in zaal Meilief uit de doeken gedaan door de onroerend erfgoeddienst RADAR. Na een korte theoretische uitleg volgt een wandeling met een gids door het centrum van de stad om te kijken hoe het beleid in de praktijk omgezet wordt. De infosessie en de wandeling zijn gratis, maar er moet vooraf ingeschreven worden via info@bienet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier