Erfgoeddag toont verborgen Torhoutse tuinen

Een delegatie van de organisatoren van de Erfgoeddag in de tuin van apotheek Depuydt op de Burg. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zondag 22 april heeft Erfgoeddag plaats met als thema ‘Kiezen’, een niet onlogische keuze in een verkiezingsjaar. Torhout kiest voor het openstellen van vier privétuinen, die tussen 10 en 18 uur vrij toegankelijk zijn. Er wordt in samenwerking met de Kunstacademie voor muzikale animatie gezorgd. Ook hebben er in elke tuin miniverkiezingen plaats – in een écht stemhokje dan nog.

In die stemhokjes kan er door de bezoekers gekozen worden voor het mooiste stukje Torhouts Aardewerk, het mooiste plekje van de stad, de belangrijkste historische persoon en het belangrijkste stukje archeologisch materiaal. De Vrienden van het Museum Torhouts Aardewerk, Raakvlak en de stedelijke erfgoedraad verlenen hun deskundige medewerking.

Vier tuinen te bezoeken

In het kader van het thema Kiezen roepen de organisatoren van Erfgoeddag op om resoluut voor… erfgoed te kiezen. Niet voor niets werd 2018 door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Erfgoed.

In Torhout vallen er op 22 april dus vier verborgen tuinen te bezoeken. Vier relatief onbekende, maar verrassend mooie oases van groen en rust. Vooreerst is er de tuin ‘s Gravenwinkel in de Fraeysstraat. Die site is een voormalige grafelijke verblijfplaats, die nu eigendom is van de familie d’Aussy, maar te koop staat. Het oorspronkelijk omwalde domein werd in de zestiende eeuw zwaar beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen, waarna het domein in handen kwam van de familie Van der Espt. In 1727 werd Pieter Fraeys, schepen van het Land van Wijnenale, eigenaar. Hij voegde ‘s Gravenwinkel bij zijn eigendommen op de Burg. In 1866 kwam de site in het bezit van Auguste Vercruysse-Putzeys en in 1867 werd de omwalling gedempt. Na de Tweede Wereldoorlog werd eerst de familie Vanhulle en later de familie d’Aussy eigenaar. De schitterende tuin vertoont negentiende-eeuwse kenmerken.

De tweede opengestelde tuin is die van notaris Stefaan Buylaert in de Oostendestraat (toegang via de Fraeysstraat nabij de tuin ‘s Gravenwinkel). In 1900 werd daar de herenwoning De Brabander gebouwd. Dat riante huis met een interieur in Vlaamse neorenaissance genoot lang bekendheid als het herenhuis van notaris Vandevelde. Zo’n tien jaar geleden werd het stijlvol vervangen door een nieuwbouw voor het eigentijdse notariaat Buylaert. De oude tuin maakte plaats voor een nieuwe gebruiksruimte met parkeerplaatsen en hedendaags groen.

De derde tuin schuilt achter een gevelrij op de Burg en behoort toe aan de apotheek Depuydt. Een groot deel ervan refereert naar de zeventiende- en achttiende-eeuwse binnentuinen van onder meer de herbergen Den Rooden Leeuw en ‘t Gouden Hooft, die al heel lang volledig verdwenen zijn.

De vierde en laatste tuin is die van de dekenij in de Beerstraat met toegang via de Papebrugstraat. De dekenij werd kort na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Dit stukje van de stad werd vroeger al ingepalmd door de katholieke overheid, die er in de loop van de negentiende en de twintigste eeuw schoolgebouwen, een bioscoop, vergaderruimten en een herberg-restaurant optrok. De riante tuin verkleinde voortdurend na elke ingrijpende aanpassing.

Van Irak tot Polen

“In de tuinen wordt muziek gespeeld en brengen we ook de verhalen van in Torhout aangespoelde mensen uit Irak, Nepal, Burundi en Polen”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Zij vertellen over hun cultuur en hun leven. We serveren ter plaatse een hapje en/of drankje uit hun land van herkomst. Erfgoeddag wordt een combinatie van vier Torhoutse troeven: een bezoek aan verborgen tuinen, aandacht voor onze erfgoedparels, doorleefde verhalen van Torhoutenaren uit een ver land en stemmige muziek door de stedelijke Kunstacademie”

Deelnemen is gratis. Vanaf 10 uur zijn er voor de geïnteresseerden om het halfuur rondleidingen voorzien met als centrale startplaats het Vrijetijdshuis op de Markt. Er worden ook informatieve wandelbrochures uitgedeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier