Ereburgemeester van Zwevegem bundelt herinneringen

Ere-burgemeester Deprez heeft heel wat herinneringen aan 36 jaar politiek © GVH
Redactie KW

Paul Deprez heeft zijn herinneringen aan een 36 jaar lange politieke carrière in Heestert en Zwevegem neergeschreven in een boek.

Hij noemt het zelf een bijdrage aan het ‘collectief geheugen van Zwevegem’. Met de jaarwisseling zal het tien jaar geleden zijn dat Paul Deprez (79) het politieke landschap verliet en zijn burgemeesterssjerp doorgaf aan Claude Vanwelden, eveneens van CD&V. Toen had Paul Deprez er een politieke loopbaan van 36 jaar opzitten.

“Ik wou bijdragen aan het collectief geheugen van Zwevegem”

Het zal duidelijk zijn dat er in die 36 jaar heel wat gebeurde en veranderde in de gemeente. “Twee jaar terug wilde ik eens voor mezelf oplijsten waar ik zoal mee bezig ben geweest of hoe bepaalde beslissingen dienden gekaderd te worden. Daar kwam nogal veel opzoekingswerk aan te pas. Ik wilde immers één en ander staven met officiële documenten en publicaties. Toen ik al een behoorlijk lijstje kon voorleggen, kreeg ik de raad van sommige mensen om dit in een boek te bundelen”, verduidelijkt de ereburgemeester.

Het verzamelde materiaal kon echter niet zo in boekvorm uitgegeven worden, en er was dus nog werk. “Het mocht inderdaad geen summiere opsomming worden van feiten en data, maar het moest een leesbaar geheel worden. Ik geef soms persoonlijke duiding. We beschrijven de motivering van bepaalde beslissingen en vertellen enkele anekdotes.”

Zonder natrappen

Ook al werd het boek een vlot leesbaar werkstuk, toch verbloemde de ereburgemeester de werkelijkheid niet. “In het boek komen inderdaad ook enkele delicatere aangelegenheden aan bod. We kaderen deze zaken in de juiste context en geven ook uitleg over hoe en waarom bepaalde beslissingen tot stand kwamen. Veel zaken maken deel uit van de geschiedenis van onze gemeente, maar wees gerust, we gaan zeker niet ‘natrappen’. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die in het boek voorkomt mij na het lezen nog de hand zal willen schudden.

Voor de uitwerking van het boek kreeg Paul Deprez de medewerking van o.a. Jan Deloof, Andre Velghe, Mia Allaert, Andre Vercoutere en Francine Dewilde. Het boek is nu drukklaar en zal halfweg december officieel worden voorgesteld.

(GVH, Foto GVH)