Ereburgemeester Georges Gheysens van Lendelede geeft twee keer per week yoga

© (Foto Frank)
Redactie KW

De yogalessen van ereburgemeester Georges Gheysens hebben heel wat succes bij de Lendeledenaren. “Ik doe al vijftig jaar aan yoga. Ik ben ermee begonnen toen ik ernstige rugklachten had”, zegt Georges. “Toen ik na mijn politieke carrière lessen begon te geven, had ik al heel wat ervaring op dat vlak en die ervaring probeer ik nu door te geven aan anderen.”

Georges Gheysens (72) was 36 jaar gemeenteraadslid voor de CD&V, waarvan 17 jaar schepen en zeven jaar burgemeester. Hij werkte 15 jaar voor LVD in Gullegem en daarna voor Ivio. Hij is de echtgenoot van Leen Vlieghe.

“Toen ik stopte met de politiek werd ik voorzitter van de gemeentelijke seniorenraad”, zegt Georges. “Daar stelde ik voor om yogalessen te geven, omdat dit nog niet gedaan werd in Lendelede. Gratis voor de senioren en ze gingen uiteraard meteen akkoord.”

Vijftig jaar yoga

Zelf doe ik trouwens al vijftig jaar aan yoga. “Het yogaverhaal begon voor mij eigenlijk al op jonge leeftijd. Toen ik 19 jaar was sukkelde ik met ernstige rugklachten. Ik kon maar moeilijk meer gaan en uiteraard ook niet werken. Sleet aan de rugwervels, luidde het verdicht in het H.-Hartziekenhuis. Ik zocht mijn toevlucht in de chiropraxie bij de toen bekende chiropractor Martin. De zenuwen prikkelen de spieren en die trekken de schakels uit elkaar, zei hij. Je zal iedere week moeten komen voor een behandeling! 65 keer ben ik bij hem geweest. In die periode maakte ik kennis met yoga en begon lessen te volgen, eerst in Izegem, later in Kortrijk. En die lessen hielpen. Ik had veel minder pijn in de rug. Ik volgde niet alleen yoga, ik deed thuis vaak zelf nog een half uur yoga. Ook nu nog doe ik thuis elke dag enkele oefeningen.”

Georges is ervan overtuigd dat spanningen de oorzaak zijn van veel ongemakken. “We leven in een tijd waarin alles altijd maar vlugger moet gaan en dat zorgt voor stress. Tijd om te ontspannen is er veel te weinig. En precies met yoga leer je niet alleen je spieren oefenen, maar ook intens ontspannen. Je leert bewust ademen, je ware ‘ik’ en jouw onderbewustzijn ontdekken. Het is heel goed voor lichaam en geest. Soms zeggen mensen dat yoga niet meer voor hen is omdat ze te oud zijn. Dat is niet juist. Yoga is voor iedereen. Er zijn moeilijke en gemakkelijke oefeningen. Wat je niet meer aankan moet je ook niet doen. Je moet niet het onmogelijke willen doen.”

Ook niet-senioren

Georges geeft yogales op woensdagavond en donderdagvoormiddag. “Aanvankelijk waren de lessen alleen bedoeld voor senioren, maar er was zoveel vraag naar, ook van heel wat niet-senioren, dat ik twee keer per week lessen geef. 42 mensen schreven zich in voor de woensdag, 28 voor de donderdagvoormiddag. Voor een kleine gemeente als Lendelede is dat ongelooflijk veel. De woensdag schrijft men in via de sportdienst, voor de donderdag doet men dat bij mij (051 30 41 24). Telkens één uur oefeningen en dan nog en kwartier diep ontspannen. Ondertussen ben ik al vier jaar bezig en de belangstelling stijgt nog ieder jaar. Ik hoor deelnemers aan mijn yogalessen soms zeggen dat ze veel stijver zijn als ze twee of drie weken geen lessen volgen.”

“Toen onze vroegere politiecommissaris van Lendelede Wim Vanneste naar het politiekorps in Ieper ging, moest hij iets organiseren voor de afdeling waar hijverantwoordelijk voor is. Wim plande met zijn agenten een bezoek aan Lendelede. De allereerste activiteit die we op die bezoekdag planden was een uurtje yogales onder mijn leiding. En ze waren allemaal in topvorm die dag. Dat deed me deugd!”

Kennismakingsles

Wie geïnteresseerd maar nog niet overtuigd is om yoga te volgen, kan op donderdagavond 8 maart om 20 uur in Trefpunt Okra kennismaken met yogalessen. “Femma organiseert die avond een introductieles yoga. Er zijn matjes voorzien en men hoeft alleen een handdoek mee te brengen. De les is gratis. Je moet wel inschrijven bij Rita Lammertyn op 0472 57 95 72.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier