Ere-abt van Sint-Pietersabdij in Steenbrugge overleden

13/06/17 om 17:11 - Bijgewerkt op 15/06/17 om 09:54

In het AZ Sint-Jan in Brugge is Dom Anselm Hoste overleden.

Ere-abt van Sint-Pietersabdij in Steenbrugge overleden

Dom Anselm Hoste, voormalig abt van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge, is maandag in het AZ Sint-Jan in Brugge op 86-jarige leeftijd vrij onverwacht overleden.

Anselm Hoste, ereabt van Steenbrugge, overleden

Hij was in Steenbrugge de zesde en ook laatste abt, doordat zijn opvolger door het kleine aantal monniken die titel niet meer kon dragen.

Hij was op 30 december 1930 als Antoon Hoste geboren in Beernem waar zijn vader bediende was. Hij is ingetreden als benedictijn in Steenbrugge in 1950. Hij werd er geprofest in 1955 en tot priester gewijd op 25 juli 1956. In 1981 volgde hij abt Eligius Dekkers op. Hij bleef in die functie tot 1994. Intussen hebben de laatste monniken in 2008 de abdij verlaten. Sindsdien is het vicariaat voor het katholiek onderwijs van het bisdom Brugge er gevestigd.

Vlaamsvoelend karakter

Dom Anselm Hoste droeg verder bij aan de liturgisch-wetenschappelijk reputatie van de abdij die ook bekend was om haar Vlaamsvoelend karakter. Hij was bedrijvig als historicus en publiceerde vele tijdschriftartikels en een twintigtal boeken, vooral over monastische geschiedenis en spiritualiteit. Hij was voorzitter van de Encyclopédie Bénédictine. In 1989 was mij medeauteur van het boek Abdijen in de Lage Landen en schreef in 1998 mee aan De Glans van Cîteaux in de Nederlanden (over 900 jaar cisterciënzerabdijen).

Hoofdkussenboekjes

In 1984 had hij ook al de geschiedenis van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg te boek gesteld, waarvan Steenbrugge de 'erfgenaam' was en waardoor Anselm Hoste zich zelfs de 58ste abt van Oudenburg mocht noemen.

Daarnaast bewoog de ereabt zich ook graag in het lichtere genre. In 1989-1990 verschenen de 'hoofdkussenboekjes' Vrienden zijn als volle bloesems en Gastvrijheid is een rijk geschenk. Hij hield ook van humor en publiceerde in 1992 Humor, een vorm van overleven. Hij werd ook in 1989 tot ridder geslagen in de Orde van 't Manneke uit de Mane en was trouw aanwezig op de bijeenkomsten, zoals eind april nog in Oostende. Hij was ook lid van het berek (bestuur) van het West-Vlaams geschiedkundig tijdschrift Biekorf.

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 17 juni om 11 uur in de abdijkerk van Steenbrugge. Hij wordt begraven in de Pax-toren op het abdijkerkhof.

(NOM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!