Er komt dan toch geen sikhtempel in Blankenberge

Het gebouw waar de Sikh-tempel had moeten komen. © MM
Redactie KW

Na maandenlang discussiëren is de kogel eindelijk door de kerk: er komt géén sikhtempel in de Schaapstraat in Blankenberge. Het stadsbestuur vond te veel hiaten in het dossier en hield ook rekening met het protest van buurtbewoners.

De komst van de gebedsruimte voor de sikhgemeenschap in de Schaapstraat leek lange tijd een zekere zaak. De eigenaar van het pand vond snel een overeenkomst met de initiatiefnemers, waarna een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning werd ingediend bij het stadsbestuur. Aanvankelijk leek het er dan ook op dat alles in kannen en kruiken zou komen. Het massale protest van buurtbewoners gooide echter roet in het eten. Een petitie in de omgeving van het gebouw leverde al snel honderden handtekeningen op. Toenmalig burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) kwam daarnaast in het oog van de storm terecht toen hij vol trots poseerde in een sikhtempel in Gent. “Partijdigheid”, vonden de buurtbewoners. De controverse ging zelfs zo ver dat coalitiepartner N-VA zich volledig distantieerde van het openlijk bezoek van De Klerck. Ook zij vonden het bezoek – tijdens het lopende onderzoek naar de stedenbouwkundige vergunning – niet opportuun.

Verkeershinder

Het stadsbestuur boog zich lange tijd over het dossier en besloot gisteren dat er definitief géén sikhtempel komt in het gebouw. “Hun dossier toonde te veel hiaten”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick De Klerck (Open VLD), die zich ondanks de heisa dus over het dossier bleef ontfermen. “In de eerste plaats wil ik wel benadrukken dat iedereen in België, dus ook in Blankenberge, vrij is om zijn of haar geloof te kiezen. Het beleven van dat geloof in een private omgeving is ook absoluut mogelijk. Alleen waren er te veel pijnpunten in het dossier om de stedenbouwkundige vergunning toe te kennen”, aldus De Klerck. “In het dossier waren de statuten van de vzw niet opgenomen, om maar een voorbeeld te geven. In hun nota was ook sprake van een parking die ze zouden voorzien langs de Brugse Steenweg om verkeershinder in de Schaapstraat te vermijden. In het dossier was daar echter niks meer over terug te vinden. Uit onderzoek is gebleken dat hun komst nadelig zou zijn voor de mobiliteit in de buurt. Zeker met een school vlak in de buurt.”

Toekomst onduidelijk

Volgens Patrick De Klerck bestond er ook onduidelijkheid over de frequentie en het gebruik van de tempel. “Om al die redenen samen hebben we besloten niet akkoord te gaan met hun aanvraag. Natuurlijk waren wij ook op de hoogte van de petitie en verschillen protesten onder buurtbewoners. We hebben daar ook rekening mee gehouden, maar nogmaals: onze beslissing is hoofdzakelijk gericht op hun dossier die niet voldeed aan onze voorwaarden“, aldus schepen De Klerck. Over de toekomst van het gebouw wil hij zich niet uitspreken. “Wij behandelen enkel bestaande aanvragen op basis van stedenbouwkundige criteria.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier