Ensor Tower op Oostendse Oosteroever zal 26 bouwlagen hoog zijn

Redactie KW

Groep Versluys kreeg een bouwvergunning om op de Oosteroever een Ensor Tower van 26 verdiepingen te bouwen. “Slechts acht bouwlagen minder dan het Europacentrum”, zegt een verbolgen vzw Oostendse Oosteroever.

“Bovendien blijft het niet bij één toren, naast de Ensor Tower zou er nog een tweede wolkenkrabber komen op de Oosteroever, de Spilliaerttoren. Daar is nog geen bouwvergunning voor aangevraagd, maar deze toren, die ook 26 verdiepingen zou tellen, wordt wel al vermeld in het dossier voor de Ensor Tower. Het openbaar onderzoek liep tot en met 14 juli 2017, maar bijna niemand die ervan af wist“, zegt Kristof Cornelis van de vzw Oosteroever.

“De bouwaanvraag voor de Ensor Tower was geheel toevallig als enige niet op de website van de stad terug te vinden bij het overzicht van de bekendmakingen. Een truc die al eerder met Oosteroever-dossiers werd toegepast. Een bewoner van een nieuw appartement op de Oosteroever ontdekte de bouwaanvraag heel toevallig toen hij een ander bouwaanvraag op de site, One Baelskaai, kwam inkijken op het stadhuis.”

“Bovendien gaat deze bouwaanvraag lijnrecht in tegen verschillende reglementeringen en rup-bepalingen. De Ensortoren is een grote uitgestoken middelvinger van de bouwheren naar de Oostendenaars”, zegt de vzw Oosteroever, die de mogelijkheid onderzoekt om alsnog iets te doen tegen de bouwvergunning.

“Megalomaan bouwbeleid

Ook Groen reageerde al op de bouwvergunning voor de Ensor Tower. “De Oostendenaar draagt tot op vandaag met het Europacentrum de littekens van een megalomaan bouwbeleid uit het verleden. Geen enkele inwoner zit te wachten op een gebouw hoger dan De Mast”, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann. “Voorbeelden uit binnen- en buitenland bewijzen dat het anders kon: meer kleinschalige stadsontwikkeling biedt mogelijkheden om verschillende functies beter te mengen. Binnen enkele decennia kijken we vol ongeloof terug op de beslissing van dit stadsbestuur.”

“Groen verzet zich hevig tegen deze manier van werken. De ontwikkeling van de Oosteroever en daarmee het uitzicht van onze stad volledig in handen laten van bouwpromotoren is een stadsbestuur met een hart voor haar stad onwaardig. Bouwvolumes maximaliseren omwille van winstmarges is een afweging dat een beleid met enig zelfrespect niet kan maken”, vindt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt.

“Dit mag perfect”

“Wat deed de vzw Oosteroever al om Oostende beter te maken?”, vraagt ceo Bart Versluys van Groep Versluys zich af. “Wij bouwen kwalitatief en willen het beste voor de site. Wij bouwen conform de visie van de stad op dat ontwikkelingsgebied. We bouwen de volumes waar we recht op hebben en we zullen dat kwalitatief doen.”

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys is de bouwvergunning inderdaad afgeleverd, maar klopt het absoluut niet dat het dossier er in alle stilte werd doorgejaagd. “Alle normale kanalen zijn gevolgd. Er werden ook meerdere bezwaren ingediend. Er zijn geen rups of bpa’s van toepassing op het gebied, enkel een grup. En dat vermeldt geen bouwhoogtes. Je kan meer open ruimte beneden creëren door hoger de lucht in te gaan. En dat is ook wat hier gebeurd is. Groep Versluys bouwt perfect wat zij hier mogen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier