En zo is Knokke-Heist plots een beetje het Molenbeek van West-Vlaanderen

21/10/16 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:43

Knokke-Heist, een van de rijkste gemeenten van het land, en Sint-Jans-Molenbeek, een van de armste, hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

En zo is Knokke-Heist plots een beetje het Molenbeek van West-Vlaanderen

Ze hebben procentueel immers even veel gevallen van wanbetalingen. Dat zegt incassobureau Intrum Justitia, dat opmerkt dat de gemiddelde inwoner van Knokke-Heist 2,5 keer zoveel verdient als een inwoner van Molenbeek. Het incassobureau lijstte de tien rijkste en de tien armste gemeenten op en ging na hoeveel wanbetalers er telkens zijn. De inwoners van de rijke gemeenten betalen in doorsnee beter, maar de verschillen zijn niet al te groot.

In Knokke-Heist (nummer 5 van de rijkste gemeenten) zijn er volgens Intrum Justitia bijvoorbeeld 10,56 wanbetalingsdossiers op 100 inwoners, in Molenbeek (nummer 2 armste gemeenten) is dat 10,78 op 100. In de rijkste gemeente, Sint-Martens-Latem, bedraagt het percentage wanbetalingen 7,84 pct. In de armste gemeente, Sint-Joost-ten-Node, is dat 19,77 procent.

Gebrekkige betalingsethiek cultureel ingebakken

"Jammer genoeg zijn er heel wat mensen die het financieel niet makkelijk hebben en die elke maand opnieuw voor het dilemma staan welke facturen ze voorrang geven en welke noodgedwongen moeten wachten. Alle begrip daarvoor", zegt Guy Colpaert van Intrum Justitia. "Waar we veel minder begrip kunnen voor opbrengen, zijn de mensen die wel de middelen hebben, maar het de normaalste zaak van de wereld vinden om hun leverancier op zijn geld te laten wachten."

Colpaert spreekt van een "cultureel ingebakken gebrekkige betalingsethiek" en roept de overheid op ondernemers nog meer en beter te sensibiliseren over hun rechten en plichten. "We zijn gewoon te braaf. Net hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie waarbij ook ondernemers het normaal gaan beginnen vinden dat ze veel te lang op hun centen moeten wachten", luidt het.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!