En dat we niet verzinken in ernst en angst…

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Zullen we het dan maar ineens verbieden, dat vuurwerk met nieuwjaar? We hebben de voorbije maanden al zoveel afgeschaft, afgelast en verboden, op een verbod meer of minder komt het nu ook weer niet. Of wel?

Wat ons betreft, wel! Over dat vuurwerk valt te discussiëren – de natuurjongens zijn er al langer tegen omwille van het onheil dat het vuurwerklawaai veroorzaakt bij onder andere vogels, maar ook viervoeters lijden eronder. En nu scharen diverse politici zich aan de zijde van de natuurjongens, om andere redenen weliswaar.

We zijn het intussen gewend: als er problemen opduiken, dan is een verbod vaak de eenvoudigste manier om het probleem op te lossen. De ene politieke partij is daar al bedrevener in dan de andere. Maar de algemene teneur over hoe wij ons samenleving organiseren kleurt negatief: het is er een geworden van in hoofdzaak verbodsbepalingen.

Minder ernst en minder angst

Er is veel dat niet meer mag. Er is veel dat niet meer kan. Er is ook veel dat ‘we’ niet meer willen.

Mochten wij een nieuwjaarsbrief aan onze overheid mogen voorlezen, dan wensten wij haar voor het komende jaar in elk geval veel minder drukte toe. Minder ernst. Minder angst ook. En meer vertrouwen in haar bevolking. Het gaat niet slecht met ons. Het gaat goed en eigenlijk hebben wij het nog nooit zo goed gehad. Nooit voorheen waren er, zoals nu, 70-jarigen in Europa die nooit een oorlog hebben meegemaakt. Nooit voorheen zijn we met zoveel mensen tezelfdertijd aan het werk als nu en nooit voorheen waren de armoedecijfers over de hele wereld zo drastisch gekrompen als de voorbije tien jaar.

Op enkele uitzonderingen na zijn dit jaar alle wereldleiders bijeen geweest om het klimaatproblemen onder ogen te nemen en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Alleen al die samenkomst van al die regeringsleiders en staatshoofden is ongezien in de wereldgeschiedenis en is daarom alleen al hoopgevend.

Kortom, we hebben echt wel redenen volgend jaar om ons eens ongeremd en ongehinderd ‘uitgelaten’ te voelen, om mekaar eens niet de duivel aan te doen met nog meer verbodsbepalingen en irriterende controles. Het is de hoogste tijd om nog eens de ‘zachte waarden’ ruimte te gunnen, in plaats van het rigoureuze rancuneus rechttoe-rechtaan beleid van de hardliners en de angsthazen.

En daarom schieten we met oudejaarsavond misschien toch een vuurwerkpijl af, bij wijze van kleurrijk lichtend verzet tegen al wie van plan is om ook volgend jaar verzuurd en verstard naar het leven en de wereld te kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier