Emotionele getuigenis van zus en vrienden op begrafenis Michael

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Ruim twaalfhonderd rouwenden hebben in een bomvolle Sint-Martinuskerk in Moorsele ingetogen afscheid genomen van Michael Vanassche. Dat gebeurde tijdens een stijlvolle en sobere dienst.

Al een klein uur voor de aanvang van de uitvaartplechtigheid schoven de mensen aan. De rij wachtenden aan de ingang van de kerk zwol almaar aan. De dienst was al een kwartiertje bezig toen nog steeds mensen aanschoven. De kerk was dan al tot de nok gevuld. Opvallend was dat veel jongeren kwamen afscheid nemen. Michael was erg geliefd en had een brede vriendenkring.

Witte bloemen en kist

Aan de kerkdeur werden de rouwkransen een na een neergelegd. Het waren witte bloemen, net zoals de kleur van de kist. Naast die van de nabestaanden en de intiemste vrienden en vriendinnen waren er ook bloemstukken vanwege Spes Nostra in Heule, waar Michael de humaniora volgde, van de faculteit Burgerlijke Ingenieur en Architectuur in Gent, waar hij in het eerste jaar zat en verder nog van Child Focus, De Post – waar zijn mama Katia depotverantwoordelijke in Roeselare is – en van het installatiebedrijf Vandorpe in Gullegem waar zijn papa Thierry werkt.

Emotionele getuigenis van zus en vrienden op begrafenis Michael
© Kurt Desplenter


© Kurt Desplenter

Zus Kelly roept herinneringen op

Na het inleidende woord door de pastoor nam zus Kelly (16) het woord om haar herinneringen aan haar broer op te roepen. De getuigenis kreeg een heel persoonlijke dimensie. Kelly was heel close met haar oudere broer, die ze enorm bewonderde: “We vertelden alles aan elkaar. We trokken ook vaak samen op, vooral tijdens de vakantie en op reis. Mensen dachten soms dat we een koppel waren.” Voorts zei ze trots te zijn op haar broer voor zijn sterke persoonlijkheid, zijn ernst als student en zijn zotte kuren tijdens de ontspannende momenten.

Emotionele getuigenis van zus en vrienden op begrafenis Michael


© Kurt Desplenter

Vooraan rechts in de kerk zaten vrienden en vriendinnen van Michael. Ze vormden een gelegenheidskoor en zongen enkele liedjes, wat voor een bijzonder moment zorgde. Ook aangrijpend waren de getuigenissen van tientallen vrienden en vriendinnen van Michael. Elk deed dat vanuit een persoonlijke ervaring. De teneur was dat Michael als student ernstig kon zijn, maar hij ook de leutemaker van de bende was en het voortouw nam als ze op stap waren. Michael was ook een begenadigd breakdancer en kon de kikkersprong als geen ander maken.

Schoolfuif

Tijdens de dienst, die mede door de ellenlang aanschuivende rij voor de offerande anderhalf uur duurde, werd de klok niet teruggedraaid en werd omzeggens nooit verwezen naar de omstandigheden waarin Michael het leven liet.

Emotionele getuigenis van zus en vrienden op begrafenis Michael


Emotionele getuigenis van zus en vrienden op begrafenis Michael


Michael Vanassche stierf in nog onduidelijke omstandigheden de verdrinkingsdood in de Heulebeek kort nadat hij iets voor middernacht op vrijdag 30 januari de schoolfuif Bal Spesial in oc De Vonke in Heule verliet. Zijn dode lichaam werd precies een week geleden aangetroffen op een tweehonderdtal meter van de fuifzaal.

(JPT-foto’s Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier