Emotioneel en massaal afscheid in Tielt van buschauffeur die na heldendaad verongelukte

Redactie KW

De aula van uitvaarcentrum Viaene-Vinckier in Tielt bood amper genoeg ruimte voor de vele mensen die afscheid kwamen nemen van Karin Verbrugge (55). Karin kwam op woensdag 25 november om het leven toen ze met haar lijnbus vast raakte op de treinsporen in Pittem. Heel veel buschauffeurs stonden erop om een laatste eer te bewijzen aan hun collega.

Een uur voor de dienst van start ging vormden de collega’s van Karin uit stelplaats Roeselare al een erehaag aan de ingang van het uitvaartcentrum. Ze brachten nadien hulde door elk een witte roos vooraan in een boeket te plaatsen, naast de fotocollage die getoond werd. Op die foto’s zagen de talrijke aanwezigen een goedlachse, sociale en van het leven genietende vrouw. Vrolijk, vaak plezier makend en omringd door vrienden en familie.

Uitzonderlijke moed

Zo werd Karin ook omschreven in de voorgelezen teksten van zoon Davy, schoondochter Karen en partner Eddy. Een collega richtte nog even het woord tot Karin tijdens de ingetogen dienst. Veel aanwezigen kregen het moeilijk toen Stefanie en Sofie, de dochters van Eddy, samen met Karins kleinzoon Elias, hun zelfgeschreven laatste woorden aan hun ‘mamy’ kwamen voorlezen.

Na dit emotionele moment werd bekend gemaakt dat Karin voorgedragen is voor de IRU Grand Prix d’Honneur. Die prijs wordt uitgereikt aan een professionele chauffeur die tijdens het uitoefenen van zijn of haar taak uitzonderlijke moed ten toon spreidde.

Ze evacueerde de passagiers van haar bus, maar probeerde vervolgens om ook de sporen nog te ontruimen. Ze was in de bus aanwezig toen de aankomende trein die raakte. Burgemeester van Ardooie Karlos Callens overhandigde daarvoor postuum het Burgerlijk Kruis Eerste Klasse voor Daden van Moed en Zelfopoffering aan Karin.

Grote verantwoordelijkheidszin

Veel collega- chauffeurs kwamen de laatste eer bewijzen aan hun collega. Vicky Van Autryve woont en werkt voor De Lijn in Gent, maar wou toch aanwezig zijn. “Ik heb, zoals wel meer collega’s, al veel nagedacht over het ongeluk. Karin had de bus beter laten staan, in plaats van hem waarschijnlijk nog te willen verplaatsen. Misschien voelde ze zich verantwoordelijk voor het materiaal, of is zoiets te wijten aan paniek op het moment zelf?”

Ook Johnny Van Geert uit Kortrijk kwam afscheid nemen. “Mijn jongste broer is buschauffeur en enkele maanden geleden zat ik nog een dag met Karin in Antwerpen. Ze was toen mee met haar partner Eddy, die een busrit verzekerde. Ik ken haar als iemand die met iedereen overeen kwam, die mensen opfleurde. Wellicht heeft ze de bus nog willen redden, maar het is spijtig dat dit de afloop moet zijn.”

Karin Verbrugge laat naast Eddy Deruyter (49) ook haar zoon Davy (35, getrouwd met Karen Leonard), Eddy’s dochters Stefanie (17) en Sofie (16) en twee kleinkinderen Elias (9) en Noah (7) achter. (Ruben De Vooght-foto’s Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier