Emotioneel afscheid van Yamen: school schenkt steunbetuigingen aan nabestaanden

Redactie KW

Eén dag na het dramatisch ongeval aan een schoolpoort in Brugge hebben vrienden en familie donderdagmiddag afscheid genomen van Yamen Shelleh (6).

De kleuter werd – na een plechtigheid in de plaatselijke moskee – begraven aan de Blauwe Toren in Brugge. In het Sint-Lodewijkscollege proberen ze ondertussen de draad terug op te pikken. “Heel wat leerlingen hebben een tekening of boodschap nagelaten in ons rouwhoekje. We zullen alles overdragen aan de nabestaanden”, zegt directeur Marc Slosse.

In een kleine, witte kist droeg de familie van Yamen donderdagmiddag de kleuter naar zijn laatste rustplaats. De Syrische jongen stierf woensdagochtend nadat hij met zijn fietsje onder een truck belandde aan de oversteekplaats op amper enkele meters van zijn school. Onder de aanwezigen waren ook de directie en enkele leerkrachten van het Sint-Lodewijkscollege. Zij kwamen een laatste groet brengen aan hun overleden leerling. “In de moslimgemeenschap is het blijkbaar de gewoonte om het lichaam zeer snel na de dood te begraven”, verklaart schooldirecteur Marc Slosse de snelle begrafenis. De moeder van het overleden jongetje had het zichtbaar moeilijk en liet haar tranen de vrije loop. Naast de familie en vrienden waren ook de klasgenoten van de broer van het slachtoffer aanwezig. Na een dienst in de plaatselijke moskee, kreeg Yamen een laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Blauwe Toren in Brugge.

Tekeningen

In het Sint-Lodewijkscollege doen ze er ondertussen alles aan om het verlies van hun leerling zo goed als mogelijk op te vangen. Gisterenochtend startten alle lessen met een rouwuurtje. “We maakten daarbij gebruik van de inhoud van een rouwkoffer. Daar zitten onder andere aangepaste verhaaltjes in, die ons in staat stellen om de boodschap zo goed mogelijk over te brengen naar de leerlingen”, aldus de directeur.

Emotioneel afscheid van Yamen: school schenkt steunbetuigingen aan nabestaanden

In het speciaal ingerichte rouwhoekje kwamen intussen al heel wat kinderen en ouders hun medeleven betuigen. Tientallen kaartjes, tekeningen en beertjes liggen verzameld rond de foto van Yamen Shelleh. “Vrijdagavond zullen we het rouwhoekje afsluiten en alle kunstwerkjes en steunbetuigingen verzamelen. Die zullen nadien overgedragen worden aan de nabestaanden. Ik heb wel het gevoel dat het onze leerlingen helpt in hun verwerkingsproces”, vertelt Marc Slosse. De spullen van de overleden kleuter zullen op vraag van de moeder bewaard worden. Die zullen dan zo snel als mogelijk aan de familie gegeven worden. “We proberen het verlies als school zo goed mogelijk op te vangen. Als iemand de behoefte voelt om te praten, staat er steevast iemand paraat.”

Geen extra maatregelen

Aan de schoolpoort zelf worden ondertussen geen extra maatregelen genomen. Gisterenochtend stond er opnieuw geen agent of gemachtigd opzichter om de kinderen te helpen oversteken. “De politie vroeg ons of het nodig was om donderdag en vrijdag een agent aan de oversteekplaats te zetten. Nu zou dat plots wel kunnen? Ik heb gezegd dat we enkel gebaat zijn bij een structurele oplossing. Het zou ook een verkeerd signaal zijn naar de ouders om twee dagen een agent te voorzien en dan na de krokusvakantie plots niet meer“, verklaart de directeur zijn keuze. “De oversteekplaats is op zich ook meer dan voldoende aangepast aan de drukke steenweg. We gaan nu geen overhaaste beslissingen nemen. Alles zal rustig besproken worden.”

(MM – Foto’s MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier