Emotioneel afscheid van icoon van Blankenberge

Gaston Sampson was een icoon in Blankberge en bij uitbreiding de hele kust. © MM
Redactie KW

Een volle Sint-Rochuskerk heeft zaterdagochtend afscheid genomen van Gaston ‘Sam’ Sampson (83). Tijdens een emotionele plechtigheid brachten vrienden en familie een laatste eerbetoon aan het Blankenbergs icoon. Uit getuigenissen valt af te leiden dat de tachtiger op verschillende fronten gemist zal worden. “Sam was zoveel meer dan onze hoofdredder. Hij was een echte vriend. Een monument”, getuigt Tom Cocle.

Het plotse overlijden van Gaston Sampson (83) laat nog steeds diepe wonden na in Blankenberge en bij uitbreiding de hele kust. De tachtiger overleed begin vorige week aan een dubbele longontsteking. In de badstad verwierf hij vooral bekendheid als kerstartiest. Achttien jaar lang toverde hij tijdens de eindejaarperiode zijn voortuintje om in een waar spektakel van kerstlichtjes en versiering.

Een volle Sint-Rochuskerk nam afscheid van Gaston Sampson.
Een volle Sint-Rochuskerk nam afscheid van Gaston Sampson.© MM

Toch was ‘het icoon van Blankenberge’ zoveel meer dan een kerstartiest. Op ‘zijn’ strand was Gaston 37 jaar lang actief als redder – waarvan 17 als hoofdredder. Tom Cocle nam in 1999 de fakkel over en sprak op de plechtigheid vol lof. “Sam, je was zoveel meer dan onze hoofdredder. Je was een echte vriend“, sprak Cocle de kerk toe. “Je enorme kracht en positieve ingesteldheid hebben de ziekte niet overwonnen. We nemen afscheid van een monument. Dat doet heel veel pijn. We zullen je altijd blijven herinneren als een enthousiaste man. Een entertainer. Mensen aan het lachen brengen, was het liefste dat je deed.” De woorden van Tom Cocle raakten duidelijk een gevoelige snaar bij heel wat aanwezigen.

(MM)