Emma (96) gelauwerd als oudste sportster van Kortrijk: “Ik denk niet aan honderd worden”

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Emma Lechantre (96) sport al dertig jaar élke dag: wandelen, turnen en vooral bewegen. Niets is haar te veel. “Voor mij is dat een echte ontspanning en een passie”, zegt Emma. “Ik kán niet stilzitten.”

Tijdens de uitreiking van de Kortrijkse sportprijzen in Schouwburg Kortrijk werd Emma Lechantre in de bloemetjes gezet als oudste sportster van Kortrijk. “De dokter heeft me ooit gezegd dat ik veel moest bewegen. Ik heb al jaren artrose in mijn knieën, maar ik moest toch bewegen. Ik doe dat dus al dertig jaar lang”, lacht Emma, die thuis nog alles zelf bereddert. “Ik heb wel een poetsvrouw. Een lieve dame. Voor de rest springen de kinderen en kleinkinderen bij.”

Emma is sinds vorig jaar weduwe. Ze was getrouwd met schoenmaker Werner Demuynck, die in januari 2017 op 95-jarige leeftijd overleed. “We zouden straks – op 15 april – 67 jaar getrouwd geweest zijn. Gelukkig hebben we nog onze 65ste huwelijksverjaardag kunnen vieren. Ik leerde Werner kennen bij de KAJ en KWB. Dat was mijn enige ontspanning toen. Hij was een brave man en een harde werker. Toen hij ziek werd, zei hij altijd dat ik zijn grote steun was”, zegt ze stilletjes.

Emma komt uit Dottenijs, maar woont al negentig jaar in Kortrijk. Ze ging naar school tot haar veertiende. “Ik heb leren naaien en naaide thuis voor de mensen. Voor de familie maakte ik vestjes en nachtkledij”, vertelt ze. Emma komt uit een gezin met twee jongens en vier meisjes. Zelf heeft ze zes kinderen, tweeëntwintig kleinkinderen en eenentwintig achterkleinkinderen. “En er is er nog eentje op komst”, glundert ze. “Het is een hele bedoening om die allemaal samen te krijgen als er een feest is. De kinderen leerden dansen bij Volksdansgroep Tijl Uilenspiegel. Ikzelf kon niet dansen, nu nog altijd niet. Mijn ouders wél. Zij hebben ooit nog een eerste prijs gehaald.”

Goede zetel

Emma trok voor de eerste keer naar de turnles in het Groeningheem, nu ruim 26 jaar geleden. “Opwarmen, turnen, met de armen zwaaien, knielen… Allemaal heel eenvoudig. Soms lagen we op matten om de benen omhoog te heffen. Ik oefende en oefen nog veel thuis. Ik kán niet stilzitten. Met de armen omhoog lopen, op de tenen lopen, door de knieën buigen. Dat is goed voor de bloedsomloop”, weet Emma. “Ik zag bij de buren een goede zetel en wilde er ook zo een. Je kan er niet in onderuit zakken en in een wip kan je rechtstaan zonder op je armen te moeten steunen.”

“Als je gezond bent, mag je af en toe een zonde doen…”

Sinds 1980 doet Emma alles te voet. “De dokter zei me dat ik niet meer met de fiets mocht rijden. Ik doe mijn boodschappen te voet met een boodschappenkarretje. Ik heb er waarschijnlijk al een drietal versleten”, lacht ze. “Ik kijk vaak naar het weerbericht. Als het slecht dreigt te worden, kijk ik wat er moet aangevuld worden en ga ik naar de winkel. Ik heb een zekere routine: maandag is marktdag, op woensdag ga ik naar de Delhaize en één keer in de week ga ik één pintje drinken – een blonde Leffe – samen met een vriendin. Of dat gezond is? Tja, je moet van het leven genieten. Als je gezond bent van lijf en leden, mag je toch af en toe een zonde doen.”

Gezond leven

Met haar 96 lentes is Emma fit, alert en gezond. “Ik denk niet aan 100 worden. Ik hou niet van dat getal. Het valt af te wachten hoe gezond ik blijf. Mocht er iets schelen, dan kan ik wel op een knop drukken die een signaal in werking stelt. Ik draag dat altijd bij me of leg het altijd op dezelfde plaats. Weet je, ik ben eigenlijk nog nooit ziek geweest en heb mijn ouders nooit ziek geweten.”

Emma is ook een wijze vrouw. “Gezond leven is belangrijk. Als je ziet wat er bij sommige mensen op tafel komt… Al is dat niet altijd hun schuld, ze kunnen ook in armoede geraakt zijn of minder middelen hebben. Ik heb nooit beslist wat mijn kinderen moesten studeren, ze mochten doen wat ze graag deden. En ze hebben het ver geschopt. Er zit een architect bij en een binnenhuisarchitect. Ik ben daar preusop. Ze hebben de kansen die ze kregen, goed benut.” Haar levensles? “Als je niet content bent, kan je niet gelukkig zijn. Geluk zit in de kleine dingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier