Emelgemse volkstuintjes zijn nu (voorlopig) de Mandeltuintjes

Redactie KW

Dinsdagavond werden de volkstuintjes achter het appartementencomplex in de Prinsessestraat verdeeld onder de kandidaten. De percelen kregen de naam ‘de Mandeltuintjes’ en vanaf 1 januari mogen de eigenaars er groenten en fruit op kweken.

Wie geïnteresseerd was in een volkstuintje, kon zich tot juni kandidaat stellen om een van de twaalf beschikbare percelen te huren. Maar zoveel kandidaten waren er niet. “Het is een proefproject dat we na een jaar zullen evalueren”, zegt schepen van milieu Nadia Staes (SP.A). “Als dat goed meevalt, kunnen we er misschien nog een aantal voorzien op een andere locatie.” De ingeschreven kandidaten zouden dan bij loting een lot toegewezen krijgen, maar milieuambtenaar Jan Feys liet ze eerst de kans onderling overeen te komen en dat lukte. Van de twaalf loten werden er twee toegewezen aan Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.

Workshops groenten kweken

Een van de gebruikers is Pol Deleersnijder, die als lid van de milieuraad en boomteeltkring Sint-Dorothea vooral advies zal geven aan de toekomstige tuiniers met iets minder ervaring. “Vanaf 1 januari kunnen de gebruikers groenten en fruit beginnen kweken op hun stukje grond”, zegt Jan Feys. “Uiteraard rekening houdend met het reglement dat door stad werd opgesteld. Op die plek zullen er jaarlijks ook een aantal activiteiten of workshops georganiseerd worden over het kweken van groenten bijvoorbeeld. Ideeën zijn altijd welkom bij de milieudienst. We zoeken ook nog een naam en een logo voor de volkstuintjes. Nu noemen ze voorlopig de ‘Mandeltuintjes’, maar dat kan origineler.”

(IB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier