“Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak”

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Met de winter voor de deur breekt voor daklozen een moeilijke periode aan. Hoe komen zij die koude maanden door? Gelukkig staat het OCMW Menen klaar voor hulp en begeleiding. “Mensen moeten weten dat wij niet alleen zorgen voor een opvang maar dat we tegelijk ook op zoek gaan naar een permanente oplossing voor hen”, zegt afdelingshoofd sociale zaken Tamara Vanzandycke.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier daklozen in West-Vlaanderen.

Het OCMW heeft als doel om elke persoon in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. “Daaronder valt uiteraard ook het toe-eigenen van een gepaste woning voor al wie daar nood aan heeft”, aldus Tamara Vanzandycke. Volgens Tamara hebben we nog altijd een verkeerd of vertekend beeld van een dakloze: “Mensen denken nogal snel aan een clochard of een landloper, wiens eigen schuld het zou zijn dat ze in de situatie terecht zijn gekomen. Maar het kan iedereen overkomen. Denk maar aan relatieproblemen met partner of ouders, uithuiszetting uit de private huurmarkt, woningbrand…”

Doorgangswoning

Voor mensen die plots in een noodsituatie terechtkomen, voorziet het OCMW in de hulpverlening twee sporen. “Enerzijds zijn er de aanmeldingen van de crisisaanvragen, toegankelijk voor iedereen, waarin het team woonzorg daadwerkelijk naar oplossingen zoekt samen met de hulpvrager. Wanneer er in de opvangcentra geen plaats is waardoor de hulpvrager nergens terecht kan wordt er een beroep gedaan op de permanente nachtopvang in Kortrijk en het regionaal crisisnetwerk Kortrijk”, weet Tamara.

Anderzijds biedt woonzorg een oplossing op lokale bodem. “Als lokaal opvangaanbod bieden we ook vijf doorgangswoningen op het grondgebied Menen”, aldus Tamara. Om te kunnen genieten van een onderkomen in één van deze vijf doorgangswoningen moet eerst voldaan worden aan enkele eisen. “De doorgangswoningen die wij ter beschikking hebben, zullen zelden tot nooit in gebruik genomen worden door een alleenstaande. We zullen zo’n woning eerder aanbieden aan een gezin in nood of een alleenstaande moeder met kinderen”, duidt Tamara.

“Vanaf het moment dat mensen hun problematiek erkennen, kunnen we hen helpen”

Dieper geworteld

Het is heel moeilijk om het aantal daklozen te kennen in Groot-Menen. “Veel daklozen kiezen er soms voor om niet door ons geholpen te worden. Ze zijn bijvoorbeeld op doorreis of houden vast aan hun levenswijze. Het is dus vooral in de winter dat we aanvragen voor opvang en logement voorgeschoteld krijgen. Wij helpen hen het hele jaar door, niet alleen in de winterperiode”, vertelt Tamara.

Het is belangrijk om niet alleen voor de dakloze een opvang te voorzien maar ook om hem of haar uit de situatie te helpen. “We proberen in de eerste instantie de meesten vooruit te helpen in het leven door een intensieve begeleiding en een stappenplan. Mensen moeten eerst terug op hun positieven kunnen komen in het opvangcentrum en pas daarna kunnen we verder”, weet Tamara. Voor sommigen lijkt het moeilijker omdat hun problemen soms dieper geworteld liggen. “Neem nu drugsverslaafden of mishandelde vrouwen die op straat terecht komen. Zij zijn soms moeilijker te benaderen om hen onze hulp te bieden. Het is voor hen wel belangrijk om eerst in een opvangcentrum te verblijven, zo komen ze terug onder de mensen. Sociaal contact is zo belangrijk om vooruit te gaan in het leven”, weet Tamara.

Permanente oplossing

Iedere situatie is dus anders, zo ook de aanpak ervan. “Vanaf het moment dat de mensen hun problematiek erkennen, kunnen we hen helpen. Gelukkig zijn de meesten heel gemotiveerd om uit hun situatie te geraken. Dan pas is er een slaagkans”, weet Tamara Vanzandycke.

Oplossingen met slaagkansen zijn er zeker. “In de loop van 2016 werden er 15 nieuwe gezinnen in een doorgangswoning opgevangen. Er waren toen 44 aanvragen. Het stemt ons altijd gelukkig als we voor deze mensen een permanente oplossing konden bieden”, besluit Tamara.