Elke maand stukje Nigeria in Astridpark

De vzw OSAB geeft ook komende zaterdag 5 augustus opnieuw een Nigeriaanse barbecue. © JA
Redactie KW

Elke zomermaand organiseert de Afrikaans-Belgische vereniging OSAB een Nigeriaanse barbecue in het Astridpark. Toyin Akaba (50), bezielster en voorzitser, wil de hele buurt samenbrengen. “Echt iedereen is welkom”, lacht ze. Ook op zaterdag 5 augustus en zaterdag 2 september is er barbecue in het Astridpark.

Twaalf uur ‘s middags is te vroeg voor een Afrikaanse barbecue. De tafels en stoelen staan al klaar onder de bomen maar het is nog rustig in het Astridpark. Enkele jongeren zetten een partytent op naast een toren van geluidsboxen. Ze wijzen naar het kaartjeshuisje als antwoord op de vraag waar Toyin Akaba te vinden is. De voorzitster van de Afrikaans-Belgische vereniging OSAB zit in haar elektrische rolstoel aan de voordeur van de witte barak langs de Brugsestraat. Ze is in overleg met een vrijwilliger. “Het zal leuk worden”, glundert ze.

Tonen wat je kan

Twee uur later klinken er stevige afrobeats door de muziektoren en brandt het vuur van de barbecue. Een groepje vrienden met dreadlocks in het haar wagen op bloten voeten nu al een danspasje. Toyin Akaba stuurt iemand met potten en pannen richting de barbecue en neemt in het kaartershuisje plaats aan een tafel met uiteenlopende spullen. Ze toont verschillende potjes met middelen die goed zijn voor de gezondheid.

Toyin Akaba, alias Mama Jah, brengt haar geboorteland Nigeria elke maand een beetje dichter.
Toyin Akaba, alias Mama Jah, brengt haar geboorteland Nigeria elke maand een beetje dichter.© JA

“Ik heb dit allemaal meegebracht uit Nigeria. Zoals een zalf tegen insectenbeten en een crème met sheaboter waar je huid tien jaar jonger van wordt. Probeer het maar eens”, lacht ze overtuigend. Toyin Akaba woont al 23 jaar in België. “Mijn vader zat in het leger dat tegen de president vocht, dus moesten we weg uit Nigeria. Pas vorig jaar ben ik terug geweest. Ik heb allerlei producten meegebracht naar België. Alles wat ik zag dat goed is voor de Belgen, nam ik mee. Ik wil met workshops leren hoe je zelf sandalen kan maken. Iedereen mag hier tonen wat hij of zij kan. Ik wil dat mensen iets bijleren.”

Op de tafel liggen ook nog kleurrijke sjaals. “Ze zijn gemaakt van wol en lekker warm”, zegt Toyin. Maar vandaag zullen ze niet nodig zijn, met een temperatuur van tegen de dertig graden, ideaal voor een Afrikaans feestje.

Mama Jah

Ik ken de helft van Kortrijk“, zegt de voorzitster van OSAB. De Afrikaans-Belgische vereniging is een kleine vzw die barbecues organiseert in de zomer en regelmatig workshops geeft. “Deze winter wil ik mensen iets leren over eten. Onze activiteiten gaan hier door in het kaartershuisje. Met heel veel zijn we niet in onze vzw maar ik kan altijd rekenen op een aantal medewerkers. Dat zijn mensen van allerlei slag en verschillende nationaliteiten. Ze noemen me allemaal mama Jah. Jah betekent God”, lacht ze.

“Met heel veel zijn we niet, maar ik kan altijd rekenen op mijn mensen” – Toyin Akaba

Mama Jah rijdt in haar rolstoel heen en weer tussen het kaartershuisje en de barbecue. “Ik heb twee tromboses gehad”, zegt ze. Toch stapt ze gezwind uit de stoel. “Vandaag laat ik de mensen proeven van suya, dat is wat jullie een brochette noemen, met Afrikaanse banaan en Nigeriaanse groenten. En ook mijn pannenkoeken zijn overheerlijk.”

Volgende maand wil Toyin voor extra activiteiten zorgen voor kinderen. Vandaag is Studio Humbl te gast. “Ik heb die mannen muziek zien maken op de Sinksenfeesten en ik heb ze dan maar uitgenodigd om dat hier ook te komen doen”, vertelt Toyin.

Studio Humble

“Dat klopt inderdaad”, lacht Niels Vanden Broucke van Studio Humbl. “We speelden met Sinksen drie dagen muziek aan de Verzetskaai en Toyin is het hele weekend bij ons gebleven.”

Studio Humbl trekt met hun soundsystem doorheen heel Kortrijk.
Studio Humbl trekt met hun soundsystem doorheen heel Kortrijk.© JA

Niels en zijn kompanen van Studio Humbl trekken door Kortrijk met een dj-tafel en een geluidsboxtoren. “Met ons soundsystem willen wij vzw’s een handje helpen. Wij spelen gratis plaatjes bij verenigingen die dan een centje kunnen bijverdienen met de bar. Ik ga werken om dat soundsystem te kunnen betalen, daar ben ik al zo’n tien jaar mee bezig. Ondertussen bestaat Studio Humbl vijf jaar en zijn we met acht actieve leden en een twintigtal mensen achter de schermen. Het Astridpark is een superlocatie om te spelen. Het is fantastisch dat Toyin mensen wil verzamelen in het park”, vertelt Niels.

Stilaan komt het parkfeestje op gang. Terwijl Toyin als een strenge mama het doen en laten van haar vrijwilligers aan de barbecue in de gaten houdt, gaat ze met een mixer de saus te lijf. Zo goed als klaar voor een zomerse barbecue in het park.

(Jasmien Aernout)