Elf zusters zijn samen goed voor 650 jaar kloosterleven

De jubilaressen met v.l.n.r. zusters Lea Van Hove, Rosa Pottie, Trees De Munter, Jenny Desmet, Edith Provoost; Alice Schollier, Lut Feryn, Yolande Verhalle, Frieda Despriet en Trees Beyaert. Zr. Noëlla Vanderheeren kon er door gezondheidsredenen niet bij zijn. (Foto NOM)
Redactie KW

Tijdens het Meizondagweekend was het ook feest bij de Zusters van Liefde in de Mellestraat in Heule. Op zaterdag 5 mei werden traditiegetrouw de jubilerende zusters in de bloemen gezet. Na een plechtige eucharistieviering volgden een receptie en een feestelijk middagmaal. Tien zusters mochten hun diamanten en één zuster haar gouden kloosterjubileum vieren, samen goed voor 650 jaar kloosterleven!

We stellen de jubilerende zusters kort even voor, eerst de tien diamanten jubilaressen. Zr. Yolande Verhalle (85) uit Ardooie werkte bijna 50 jaar als verpleegassistente in de blindenmissie Siloë in Zuid-Afrika. Sinds 2007 verblijft ze in Aalbeke.

Zr. Marie-Thérèse Beyaert (85) uit Avelgem was verpleegster in het ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk, nadien in De Zande in Ruiselede. Nu maakt ze zich in Wevelgem nog als vrijwilligster verdienstelijk bij de bejaarden.

Zuster Jenny Desmet (82) uit Kortrijk. Zij deed 26 jaar dienst in het college van Izegem en verhuisde in 1988 verhuisde naar de Rekollettenstraat in Kortrijk, waar ze nog lid is van het parochiaal zangkoor op Sint-Elooi.

Zr. Lut Feryn (81) uit Proven vertrok in 1962 naar Congo en werkte er tot 1997 als verpleegster. Nadien trok ze nog naar Zuid-Afrika. Sinds 2007 verblijft ze in Heule.

Assistente van overste

Zr. Edith Provoost (83) uit Sint-Andries studeerde aan de KU Leuven Germaanse filologie en godsdienstwetenschappen. Eerst was ze lerares in Spes Nostra, later verantwoordelijke voor de opleiding van jonge zusters in Torhout. Ze was ook vijftien jaar assistente van de algemeen overste in Heule. Sinds 2001 woont ze in Aalbeke waar ze actief blijft op de parochie.

Zr. Noëlla Vanderheeren (85) uit Lendelede werkte kinderverpleegster in Roeselare tot 1978. Ze deed in 1991 de overstap naar bejaardenzorg in Wevelgem en daarna in Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk. Nu verblijft ze in Huize Sparrenhof in Heule.

Zr. Frieda Despriet (81) uit Hulste is de zus van zuster Marthe (bekende oud-lerares) en van wijlen zuster Lena. Ze werkte in het huishouden, in Kortrijk, Aalbeke en Izegem en verzorgde daarna het onthaal in Maria’s Voorzienigheid tot 1992. Nadien deed ze nog op verscheidene plaatsen huishoudelijk werk. Nu werkt ze in de Mellestraat nog mee aan het onthaal en is ze soms chauffeur voor haar medezusters.

Bekende familie

Zr. Trees De Munter (89) is een geboren Heulse en komt uit een bekende familie. Van de twaalf kinderen volgden er liefst acht een religieuze roeping. Onder hen ook zuster Lieve, voormalig algemeen overste. Zr. Trees was tot 1994 kok in Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk. Daarna kookte ze tot 2016 voor de kleine zustergemeenschap in de Minister Liebaertlaan. Nu verblijft ze in Huize Sparrenhof.

Zuster Alice Schollier (81) uit Snellegem werkte eerst in het rustoord in Wevelgem, verder in de keukendienst in Heule. Ze was ook tien jaar bejaardenhelpster. Dan verhuisde ze naar De Zande in Ruiselede en nu helpt ze nog in Huize Agatha in Varsenare mee bij de crisisopvang van kinderen en jongeren.

Ook zuster Lea Van Hove (84) komt uit Snellegem. Zij werkte van 1959 tot 2000 in wzc Ter Melle in Heule. Nu verblijft ze in Wevelgem.

Ten slotte vierde één zuster haar gouden kloosterjubileum. Zuster Rosa Pottie (75) is een landbouwersdochter uit Moorsele. Ze heeft als sociaal verpleegster gewerkt bij de sociale dienst in Maria’s Rustoord in Roeselare. In 1985 stapte ze over naar Ten Anker in Klemskerke waar ze ongehuwde moeders bijstond. In 2007 werd ze overste van de gemeenschap in Rekkem en werkte er ook op de parochie. In 2012 werd ze verantwoordelijke in Aalbeke waar ze nog verblijft.

De congregatie van de Zusters van Liefde in Heule bestaat dit jaar 180 jaar. Ze telt momenteel 97 zusters, van wie de oudste binnenkort 104 wordt.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier