El Nour in Roeselare zoekt 740.000 euro voor nieuwe moskee

Secretaris Abdennaim Rakraki, kortweg Naim, van de El Nour-moskee. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De verhuizing van de El Nour-moskee naar de oude fabriekshal in de Tramstraat in Roeselare lijkt nog niet voor morgen. Het gebedshuis moet eerst 740.000 euro zien bijeen te krijgen en ook de erkenning – en de daarbij horende subsidie – zijn op de lange baan geschoven.

De El Nour-moskee werkt al dertien jaar vanuit hartje Krottegem en betrekt momenteel een complex in de Spinnersstraat in Roeselare. Op weekdagen krijgt het gebedshuis gemiddeld een dertigtal mensen over de vloer, maar voor het vrijdaggebed kan dat aantal makkelijk tot vierhonderd oplopen. “We kampen met een plaatstekort”, zegt secretaris Abdennaim Rakraki, kortweg Naim.

“De oplossing bevindt zich echter net om de hoek, want we hebben al even een oude fabriekshal van Dumont-Wyckhuyse op het oog.” De ruim 2.400 vierkante meter grote loods lijkt de perfecte oplossing, maar een verhuizing is nog niet voor morgen. De moskee moet eerst 740.000 euro zien bijeen te krijgen voor de aankoop en tegelijk heeft Vlaams minister Liesbeth Homans beslist om voorlopig geen lokale geloofsgemeenschappen meer te erkennen. En zo dus ook geen subsidies uit te reiken.

De voormalige fabriekshal van Dumont-Wyckhuyse zou de nieuwe thuis voor de El Nour-Moskee moeten worden.
De voormalige fabriekshal van Dumont-Wyckhuyse zou de nieuwe thuis voor de El Nour-Moskee moeten worden.© STEFAAN BEEL

“Toch zijn we vastberaden om ons doel te bereiken”, zegt Naim. “Als we de loods kunnen kopen, willen we een verdieping het gebouw realiseren, zodat we op de gelijkvloerse verdieping een parkeergarage kunnen integreren en de moskee zich daarboven vindt. Zo zal de buurt amper weten dat we er zijn. Net zoals we nu al meer dan tien jaar in harmonie met onze buren leven.”

Lees het uitgebreide dossier over de El Nour-moskee in De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier