Eindelijk herdenking ramp Gernay in Waregem

Marc Crabeels, Paul Deweer en Johan Durnez werkten samen aan de herdenking van de slachtoffers van het Brits bombardement op weverij Gernay in de Olmstraat. (Foto DJW)
Redactie KW

Het zal donderdag 12 juli om 11.40 uur precies 75 jaar geleden zijn dat een bommenwerper van de Royal Air Force na een mislukte missie op de elektriciteitscentrum aan het kanaal Bossuit-Kortrijk zijn bommen dropte boven het stadscentrum van Waregem. Ze kwamen terecht op de weverij Gernay in de Olmstraat. Dramatische balans: zeven doden en achttien gewonden. Stad Waregem herdenkt nu voor het eerst die tragische gebeurtenis.

Initiatiefnemers van deze herdenking zijn Marc Crabeels (Heilig Hartcollege), Johan Durnez (Vrij Technisch Instituut) en Paul Deweer, van wie zijn moeder een werknemer was bij Gernay. “Mijn moeder heeft er nooit veel over verteld, maar dat het een verschrikkelijk drama was hoeft nauwelijks gezegd”, aldus Paul Deweer. “Zelf ben ik acht jaar lang bezig geweest met research om te weten wat er precies is gebeurd en ook waarom. Ik heb heel wat mensen over deze zaak vragen kunnen en mogen stellen.”

“We kunnen de slachtoffers eindelijk een gezicht geven”

Het bombardement op Gernay eiste 7 doden en 18 gewonden. (Foto: stadsarchief Waregem)
Het bombardement op Gernay eiste 7 doden en 18 gewonden. (Foto: stadsarchief Waregem)

“Feit is dat eigenlijk de Zwevegemse elektriciteitscentrale de volle lading had moeten krijgen. Maar dat is niet gelukt”, gaat Paul verder. “In de nabijheid van Kortrijk was er afweergeschut. En blijkbaar waren de weersomstandigheden ook niet ideaal voor de opdracht van de Engelse bommenwerper. Terug van zijn mislukte missie vloog de Britse Boston III boven Waregem en aan boord zag de bommenrichter de textielfabriek van Gernay. Hij vond het wat je noemt een ‘aanvaardbaar second target’ en loste de vracht bommen. Misschien was dat wel om het gewicht van het vliegtuig te verminderen, nadat het was geraakt door de luchtafweer. Om weer thuis te geraken werd misschien daarom alle ‘overtollige vracht’ gelost? In elk geval kreeg Gernay de volle lading, met verschrikkelijke gevolgen. Het was toen 75 jaar geleden precies 11.48 uur. Op nog geen honderd meter ligt het Heilig Hartcollege, waar de leerlingen aan het studeren waren. Stel je voor dat de bommen daar waren terechtgekomen. Het was een nog veel grotere ramp geweest voor iedereen in Waregem en zeker voor de families van de leerlingen. Hoe dan ook: het bombardement op weverij Gernay blijft verschrikkelijk. Zoveel jaren na datum vonden we het nodig om daaraan te herinneren. En vooral de slachtoffers eindelijk een gezicht te geven.”

Blijvende herinnering

De Waregemnaars die omkwamen zijn Georges Gernay (60), Remi Van Hoe (44), Jules Decaluwé (63), Marie Demuynck (56), Gentiel Desmet (53), August Depaepe (53) en Gabriëlle Desmet (15). Hun namen staan gegrift op het memoriaal dat Johan Durnez van het Vrij Technisch Instituut samen met zijn leerlingen hebben uitgewerkt op basis van het ontwerp dat Christ Eeckhout (eveneens een leerkracht van het VTI) leverde. Dit gedenkteken zal donderdag 12 juli door het stadsbestuur en veel genodigden worden onthuld. Eveneens present: familieleden van ondernemer Gernay.

De begrafenis van de slachtoffers. (Foto: Stad Waregem)
De begrafenis van de slachtoffers. (Foto: Stad Waregem)

“Met de leerlingen hebben wij gezorgd voor het praktische luikje van dit herdenkingsproject”, dixit Johan Durnez. “Er is mooi werk geleverd. Het wordt in elk geval een blijvende herinnering aan het drama. Goed is ook dat jongeren eraan hebben meegewerkt. Op die manier leerden zij ook eens een donker hoofdstuk uit de Waregemse geschiedenis kennen. Hoe het memoriaal er uitziet? Dat moet een verrassing blijven tot donderdag 12 juli.”

Ook leerlingen van de Stedelijke Academie afdeling Woord zijn betrokken bij de herdenking. Zij lazen de teksten in die het publiek zal beluisteren tijdens de plechtigheid die plaatsvindt aan het memoriaal in de Olmstraat. Ten slotte heeft ook het Heilig Hartcollege meegewerkt. Het is overigens op de vroegere site van Gernay dat de secundaire onderwijsinstelling momenteel een vleugel aan het bijbouwen is.

“Als leraar en archivaris van het Heilig Hartcollege heb ik mee de herdenking helpen programmeren”, aldus Marc Crabeels. “De school was en is in elk geval betrokken partij, omdat het bombardement bij manier van spreken net naast de deur plaatsvond. Zeker voor de huidige generatie leerlingen is het goed dat zij nu het verhaal kennen. In het algemeen is het eveneens een goede zaak dat de stad na 75 jaar aandacht schenkt aan dit tot nog toe wat vergeten drama.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier