Eind juni staan marktkramers Frida en Stefaan voor de laatste keer aan de Sint-Pieterskerk in Oostkamp

Stefaan Termote en zijn echtgenote Frida aan hun vleeskraam op de Oostkampse markt. © PH
Redactie KW

Wie nog eens op de donderdagmarkt wil langsgaan bij het vleeskraam van Stefaan Termote (straks 61) en Frida Defauw (65), zal zich moeten haasten. Op het einde van de maand houden ze er na 42 jaar onverbiddelijk mee op.

“Al van mijn achtste levensjaar liep ik achter mijn vader aan in de beenhouwerij in de Torhoutsestraat”, vertelt Stefaan Termote. “En ik ging toen al mee naar het slachthuis. Er was werk genoeg in de beenhouwerij van mijn vader Hilaire Termote en mama Jeannette Vandierendonck. Ik behaalde mijn diploma in de Slagerijschool Ter Groene Poorte en ging onmiddellijk thuis aan de slag. Ik was op mijn eigen, zonder dat ik het zelf wist”, lacht hij. “Ik heb het mij nooit beklaagd. Ik heb het altijd graag gedaan.”

Familierecept

De beenhouwerij was gelegen in de bekendste en meest bruisende buurt van de gemeente: het Molenkwartier. Dat die buurt leefde, was wel een feit. Recht over de beenhouwerij was het café van Jef Beke en hondenvereniging De Munckhond. Schuin over de beenhouwerij is er nog steeds De Mooie Molen, het bekende café van Marietteje. Enkele meters verder had je de brouwerij van Munck Pils. Naast de beenhouwerij stond de molen van nonkel Valère Termote, waar de studentenclub Ter Mote haar intrek had. Elk weekend was het studentencafé open. Stefaan ging er steevast een pintje drinken.

Op zondagavond mocht hij niet te lang wegblijven, want elke maandag werd er geslacht. Vers gehakt, worst, droge worsten, bloedworsten, paté, hoofdvlees, lookworsten en leverworsten werden eigenhandig klaargemaakt, van de zelf gekweekte varkens, nota bene! Deze verse, ouderwetse boerenkost was altijd en nog steeds het handelsmerk van Stefaans koopwaar gebleven. Deze dagelijkse kost maakte het kraam ook zo populair bij de vele klanten. Alles wordt nog steeds gefabriceerd volgens het aloude familierecept dat hij van vader heeft meegekregen.

“Het was een mooie tijd, maar het eiste ook lichamelijk zijn tol”

In 1980 namen Stefaan en zijn meewerkende echtgenote Frida Defauw, de slagerij over. Voor Frida was dat een serieuze carrièrreswitch. Voordien had ze negen jaar een bureaujob bij de Ferry Boats in Zeebrugge. “Een heel verschil met hele dagen bloed, vet en heel veel kuisen”, merkt Stefaan op. “De beenhouwerij werd met drie markten gecombineerd. Dat lukte wel, maar de combinatie werd na een tijd veel te zwaar. Elke marktdag ‘s nachts om 3 of 4 uur opstaan om alles vers en netjes klaar te maken is niet vanzelfsprekend. “En weet dat we bij het thuiskomen zeker nog twee uur opkuiswerk hebben.”

In 2002 maakten Frida en Stefaan de keuze en schakelden ze definitief over op enkel het marktleven waar ze zo van hielden. Zes van de zeven dagen werd het kraam reeds vroeg in de morgen wel ergens op een markt in vooral West-Vlaanderen opengedraaid: Brugge, Ingelmunster, Roeselare, Izegem, Maldegem (O.-Vl.) en vanaf 2012 kwam ook Oostkamp wekelijks aan de beurt. “Ik heb altijd graag in Oostkamp gestaan. Hier ken ik veel mensen en heb ik veel vaste klanten. Zelfs vanuit Ruddervoorde komen er nog veel mensen af om hier een babbeltje te slaan. Dat laatste krijgen ze gratis bij bij het vlees. Vooral dat volkse van de markt en dat sociale contact met die klanten zal ik wel missen. Vroeg opstaan, bereidingen klaarmaken, laden en lossen thuis en op de markt, winter- en zomertijden. Het was prachtig, maar heeft ook lichamelijk zijn tol geëist. De tijd voor een rustiger leven is nu wel aangebroken”, vertellen Frida en Stefaan in koor. “Wandelen en fietsen zal er wel niet aan ontbreken en nu en dan een terrasje doen. Ik zal het moeten leren, want in onze drukke job hadden we weinig ruimte voor vrijetijdsbesteding.”

Bedankt, klanten!

“Dat moet ik toegeven”, vertelt Hannelore, hun enige kind. “Papa en mama hebben inderdaad niet echt hobby’s. Ik denk dat ik de kleinkinderen, Alexander en Andreas, wat zal inschakelen”, knipoogt ze. “Officieel begin ik op 1 juli aan mijn nieuwe leven“, besluit Stefaan. “Maar het kan best zijn dat Oostkamp op donderdag 28 juni mijn laatste markt wordt. Als mijn kar halfleeg is, zal ik op zaterdag niet meer aanzetten naar Izegem.” Frida en Stefaan willen alle klanten van harte te bedanken voor al die jaren. “We zullen ze missen!” (PH)