Eigenaars verhuren woning Brugse binnenstad via Sociaal Verhuurkantoor

Redactie KW

Om hun woning in de Brugse binnenstad te verhuren, klopten Maria Dubaere en Pieter-Paul Voet aan bij het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Brugge. Daardoor genieten ze als eigenaar heel wat voordeel, en bovendien komt de woonst ook nog eens goedkoper op de markt waardoor ook een gezin of alleenstaande met minder financiële middelen ervoor in aanmerking komt.

“Huisvesting in de binnenstad wordt stilaan onbetaalbaar. Hier is de huur vastgesteld op 450 euro, en een woning met drie slaapkamers is in de binnenstad sowieso al eerder uitzonderlijk. Bovendien is deze woonst ook nog eens prachtig gerenoveerd”, zegt voorzitter Dirk De fauw.

De eigenaars kregen bovendien heel wat subsidies om het huis in de Goezeputstraat te laten renoveren: van de stad, van de provincie en van de Vlaamse overheid. “Als je je woning verhuurt aan SVK, heb je bij een renovatie recht op allerlei premies die tot veertig procent van je investeringen kunnen terugbetalen. Ook het onderhoud van de woning, ik denk nu bijvoorbeeld aan de verwarmingsketel, valt dan ten laste van het verhuurkantoor en dan is er ook nog de extra zekerheid die je als eigenaar hebt: via SVK krijg je altijd stipt je huur, zelfs als de woning niet verhuurd is of wanneer de huurder niet betaalt. Dit is voor eigenaars dus een interessante formule maar ze kennen die voordelen nog te weinig”, aldus De fauw. De drie sociale bouwmaatschappijen SVK, Vivendo en de Brugse Maatschappij voor Huisvesting tellen volgens De fauw samen drieduizend wachtenden. “Bij SVK alleen staan er op dit moment zo’n 1.500 kandidaten op de wachtlijst. De nood aan betaalbare woningen blijft dus groot”, klinkt het. In de Brugse binnenstad verhuurt SVK volgens De fauw een honderdtal woningen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier