Eierproducent Lodewijckx uit Markegem vrijgesproken voor geuroverlast, buurtbewoners krijgen niets

Redactie KW

De 66 buurtbewoners die klacht hadden ingediend tegen het bedrijf Lodewijckx uit Markegem kregen gisteren voor de rechtbank in Kortrijk nul op het rekest.

In 2009 werd het bedrijf, tot dan in handen van de familie Ysebaert-Vandekerckhove, overgenomen door Lodewijckx uit Laakdal. Toen al leefde er ongenoegen bij de buurtbewoners over zware geuroverlast. In 2011 en 2012 vertaalde zich dat ook in officiële klachten tegen Lodewijckx.

De rechter in Kortrijk oordeelde gisteren echter dat het bedrijf intussen voldoende maatregelen heeft genomen om de geurhinder tot een minimum te beperken. Zo kwamen er een scheidingswand, een camera, een zure luchtwasser om de lucht te reinigen en twee biobedinstallaties. Samen goed voor een investering van een slordige 420.000 euro. Maar wel efficiënt, zo blijkt nu.

De 66 buurtbewoners die samen hoopten op een schadevergoeding van 133.000 euro keerden dus van een kale reis terug. Lodewijckx pleegde enkel een inbreuk tegen de milieuvergunning voor mestverwerking door meer dan 25.000 ton te verwerken, maar doordat vorig jaar onder de norm werd gebleven, werd de boete gemilderd van een kleine 5000 euro tot 1.650 euro.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier