Eeuwelinge Marie heeft een levensverhaal dat leest als een boek

Marie Vanwassenhove vierde haar eeuwfeest met bubbels en taart. © WK
Redactie KW

Op dinsdag 9 juni werd in het woonzorgcentrum Duneroze eeuwelinge Marie Vanwassenhoven in de bloemetjes gezet.

Marie Vanwassenhoven, opgegroeid en als kokette dame geleefd in het wereldse Brussel, stond altijd positief in het leven. Vandaag is dat volgens haar verzorgers nog altijd zo. “Marie is op haar honderdste nog erg bij de pinken”, klinkt het. “Ze kijkt graag naar natuurprogramma’s op de televisie en zou graag nog eens een uitstapje maken naar de Antwerpse Zoo.”

Bananenplantage in Congo

Haar liefde voor het ongerepte deed Marie op in Congo, waar ze tien jaar lang gewoond heeft met haar inmiddels overleden echtgenoot. “We hadden er een bananenplantage, en mijn man was er ook technieker. Op het moment van de Congolese onafhankelijkheid moesten we het land echter halsoverkop ontvluchten. De Congolezen hebben ons daarbij toen een handje geholpen”, vertelt ze.

Gewerkt voor modehuis in Parijs

Zelf verdiende Marie destijds de kost als naaister van fijne haute couture. Zo werkte ze een tijd voor een Parijs modehuis. Een passie die vandaag een beetje voortleeft in het woonzorgcentrum, waar ze zich volgens haar verzorgers nog graag optooit en in de garderobe duikt. Maar ook de zin voor het avontuur is er bij Marie nooit echt uit gegaan. Het is volgens haar zelfs de sleutel tot een lang en goed leven. “Ik heb altijd gedaan waar ik zin in had”, zegt ze. “Tientallen mooie reizen gemaakt, veel ontdekt en levenservaring opgedaan… Dat houdt een mens jong.”

Haar enige zoon Daniel, geboren in Congo, komt in Duneroze nog wekelijks op visite.

(WK)