Eethuis ‘t Leckerke sluit: “Veel vaste klanten konden het niet begrijpen”

Peter Vercruysse en zijn vrouw Linda Delodder: "Het was altijd een plezier om kardinaal Schotte over de vloer te krijgen." (Foto MVD)
Redactie KW

‘t Leckerke gaat dicht, zo klonk het bijna een jaar geleden. Peter Vercruysse (53) en zijn vrouw Linda Delodder (54), eigenaars en uitbaters van het populaire eethuis, hadden niet verwacht dat dit tot zoveel emotionele reacties zou leiden bij de klanten. En dus besloten ze om het plan een stukje terug te schroeven. “We gaan ‘t Leckerke nog één keer keer per maand een weekend openhouden”, klinkt het nu.

Tot 12 augustus verandert er in elk geval niets. Drank- en spijshuis ‘t Leckerke, met wortels tot in de 16de eeuw, blijft tot dan op het gewone regime draaien. Daarna volgt er een stevige renovatie en gaat de zaak opnieuw open in februari volgend jaar maar dan alleen nog het eerste weekend van de maand. Peter, chef-kok in zijn zaak, en Linda, zaalverantwoordelijke, zijn in elk geval blij dat ze het nu rustiger aan zullen kunnen doen.

“We willen ook eens ervaren hoe het aanvoelt om vrij te zijn in het weekend”

Waren jullie klanten zo overtuigend?

Linda: “Wel je kunt je niet voorstellen hoe hard de mensen maar bleven aandringen opdat we toch maar niet zouden sluiten. Veel van onze vaste klanten zeiden dat ze het maar niet konden begrijpen. Van sommigen kregen we te horen: wat doe je ons nu aan? Dat was allemaal toch wel heftig en dus is er nu dit compromis. Op deze manier zien we het wel zitten.”

‘t Leckerke krijgt ook gedeeltelijk een andere bestemming waar jullie dochter een rol in gaat spelen?

Linda: “Ja het gebouw wordt vanaf volgend jaar ook een verlengstuk van Verhuur Feestmateriaal Remmerie, het bedrijf in Kortrijk dat onze dochter Valentine en haar man Arjen Saelens nu runnen. Onze zoon Nicolas werkt er ook in mee. Mensen die een feestje of seminarie organiseren, zullen hier een zaal voor 70 personen kunnen afhuren en een kleinere voor 25 personen. Daarom ook gebeurt die renovatie.”

Peter, was het jouw vader Leon die bijna 40 jaar geleden ‘t Leckerke opgericht heeft?

Peter: “Ja samen met zijn neef en mijn nonkel Hubert Debaere lag hij aan de basis van de zaak. Ze hadden allebei een galerie, Handicraft, die ze in 1980 verhuisden van de Leenakkerstraat naar het pand aan de Sint-Janstraat een kilometer verderop in Beveren-Leie. Mijn vader, die jammer genoeg overleden is, begon wat later ook met ‘t Leckerke. Handicraft verdween maar ‘t Leckerke is gebleven. Linda en ik werkten van in het begin mee in de weekends om een centje bij te verdienen. We waren toen amper 16 en 17.”

Wat koesteren jullie hier het meest?

Peter: “Daar heb ik zelf nog nooit over nagedacht, maar bijzonder aangenaam is het toch telkens opnieuw als klanten onze zaak tevreden verlaten. Wat ik evenmin zou kunnen missen zijn die momenten op het einde van een drukke werkavond als we nog iets drinken samen met onze medewerkers. Voorts ben ik er toch wel trots op dat wijlen kardinaal Jan Schotte (curiekardinaal van de katholieke kerk in Rome, red) altijd langs kwam als hij in Beveren-Leie op bezoek was bij zijn familie. Hij at het liefst hutsepot met frieten om daarna altijd af te sluiten met een sigaartje en een Irish Coffee. Ik herinner me hem als een echte levensgenieter die bovendien de grappen over de kerk niet schuwde. Jaren geleden zei hij eens dat we zeker moesten langs gaan bij hem in Rome als we in Italië op vakantie waren. Het jaar nadien waren we van plan om af te spreken maar hij is toen ziek geworden en vrij snel gestorven (in 2005 was dat, red). Het is er dus jammer genoeg niet van gekomen.”

Jullie zijn nog prille vijftigers. Waarom wilden jullie per se al stoppen met ‘t Leckerke?

Linda: “We hebben de voorbije 30 jaar amper een familiaal leven gekend. Was het vaderdag of moederdag, dan stonden we hier in de zaak. We waren altijd in de weer op momenten dat andere mensen genoten met familie en vrienden. We willen nu dus ook eens kunnen ervaren hoe het aanvoelt om vrij te zijn in het weekend. Bovendien zijn we net ook voor de eerste keer opa en oma geworden en willen we onze rol als grootouder dolgraag opnemen.”

Peter: “Er zal nu ook meer tijd zijn voor hobby’s. Ik kocht me vele jaren geleden een Harley Davidson en die staat nu al tien jaar onaangeroerd in de garage. Ik zal die nu eindelijk opnieuw van stal kunnen halen.” (Freddy Vermoere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier