Eerste spadesteek voor nieuw crematorium in Oostende

OVCO-voorzitter Jean Vandecasteele, Vlaams minister Bart Tommelein en burgemeester Johan Vande Lanotte gaven op maandag 5 februari de eerste spadesteek voor het crematorium. © HH
Redactie KW

De eerste spadesteek werd gegeven voor de bouw van het nieuwe crematorium ‘Polderbos’ op de site van de vroegere steenbakkerij De Keignaert aan de Grintweg. De vraag naar een crematorium is groot in de Oostendse regio. De eerste crematies zullen er in 2019 kunnen plaatsvinden.

Oostende is al lang bezig met de voorbereidingen om een crematorium te bouwen. Er werd een intercommunale opgericht, OVCO (Opdrachthoudende Vereniging Crematoriumbeheer Oostende), waarin naast Oostende ook Oudenburg, Bredene en Middelkerke participeren. Het crematorium was eerst gepland naast het vroegere containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg, maar na veel protest van de omwonenden werd een nieuwe locatie gevonden in de polders nabij Zandvoorde, op de plaats waar zich vroeger de steenbakkerij bevond.

Het dichtst bijgelegen crematorium, dat van Brugge, ligt meer dan 20 km van Oostende en is op vandaag al overbelast. Daardoor bedragen de wachttijden vaak meer dan een week of moeten families uitwijken naar verder gelegen crematoria of opteren voor een plechtigheid en asverstrooiing of bijzetting op verschillende dagen. Het percentage crematies in Oostende is erg hoog, ver boven het landelijke gemiddelde.

“Er is een grote maatschappelijke vraag naar een dichtbijgelegen en goed bereikbaar crematorium met aanvaardbare wachttijden”, zegt Oostends schepen en voorzitter van OVCO Jean Vandecasteele. “Het crematorium Polderbos zal zeker een meerwaarde betekenen voor de kuststreek en voor de families die extra emotionele belasting van verre verplaatsingen en wachttijden kunnen wegnemen.”

Twee aula’s

Het crematorium zal een centrale inkomhal hebben met een onthaal- en wachtruimte die 75 zitplaatsen en 200 staanplaatsen telt. Daarnaast zijn er twee aula’s voor afscheidsplechtigheden, elk met een familiekamer voor 30 personen. De grote aula biedt 250 zitplaatsen en 200 staanplaatsen in combinatie met de inkomhal. De kleine aula telt 150 zitplaatsen en 20 staanplaatsen. Verder is er een onthaalbureau en een spreekkamer. Rouwmaaltijden of koffietafels komen er niet.

Zo zal het nieuwe crematorium er uitzien.
Zo zal het nieuwe crematorium er uitzien.© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Het gebouw bevat uiteraard ook een discrete, kwalitatief hoogstaande technische ruimte met back-officezone met een ovenruimte voor twee ovens. De lijkwagens kunnen gemakkelijk aan- en afrijden en overdekt de kist in het gebouw brengen. Families die de crematie wensen bij te wonen, kunnen wachten in de wachtruimte en een kleine ceremonie bijwonen in de aangepaste ruimte. Wettelijk kunnen tot drie familieleden het invoeren van de kist bijwonen. Buiten de gebouwen zijn er parkeerplaatsen, columbaria, een urnenveld en strooiweide voorzien.

Klaar in 2019

De zone was eigenlijk ingekleurd als locatie om het Stadsrandbos uit te breiden. Er komt nu minder bos dan gepland, maar dat wordt gecompenseerd met een 9 hectare grote groenzone tussen het crematorium en de kreek De Keignaert in Zandvoorde, die deels uit bos en deels uit ander groen zal bestaan. Jean Vandecasteele verdedigde de keuze om niet aan de straat, maar wat dieper in het groen te bouwen. “Anders zou je het bos niet meer zien. Bovendien gaf een gebouw aan de straat een industriële aanblik, niet passend voor het ontvangen van rouwende mensen.”

Het crematoriummoet in de loop van 2019 klaar zijn. Aansluitend wordt ook de Grintweg vernieuwd en er komen gesprekken met De Lijn om een busverbinding naar het crematorium te realiseren. De totale kostprijs bedraagt 7,6 miljoen euro, waarvan 2 miljoen euro subsidie. Daarbij is 1,2 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Jean Vandecasteele, burgemeester Johan Vande Lanotte en Vlaams vice-minister-president Bart Tommelein gaven op maandag 5 februari de eerste spadesteek.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier