Eerste regionale erfgoeddepot in West-Vlaanderen opent deuren

© TP
Redactie KW

Het allereerste regionale erfgoeddepot voor West-Vlaanderen heeft vrijdag plechtig de deuren geopend. Het gaat om het Erfgoeddepot Potyze in Ieper. Kunstenares Stéphanie Leblon zorgde voor een blijvende herinnering aan de opening.

Het nieuwe depot is het eerste regionale erfgoeddepot in de provincie en komt naast provinciehuis Potyze in Ieper. Het wordt een dubbeldepot, want enerzijds zal het dienst doen als bewaarplaats voor de museumcollecties van de stad Ieper, anderzijds wordt het ook een thuis voor erfgoedstukken uit de ruime regio. Het depot was nodig want bijvoorbeeld de reservestukken van het In Flanders Fields Museum werden al een paar keer noodgedwongen verhuisd.

Het gebouw is 46 meter lang en 30 meter breed en bestaat uit twee bouwlagen, goed voor 2.000 vierkante meter depotruimte en 800 vierkante meter functionele ruimte. Het is een duurzaam, energiezuinig gebouw dat de stukken, van kant tot kazuifels en van schoolbanken tot oorlogsschroot, in de beste omstandigheden moet bewaren. Kunstenares Stéphanie Leblon zorgde voor een blijvende herinnering aan de opening met een drieluik “Liquid Times”.

Ook depot in Heule

De provincie West-Vlaanderen droeg 850.000 euro bij van het totaalbudget van 2,45 miljoen euro. Dat is opmerkelijk want volgend jaar is de provincie daar niet meer bevoegd voor. Potyze wordt het enige erfgoeddepot waarmee de provincie nog de nodige pluimen op haar hoed kan steken. Ook in Heule komt er een depot met steun van de provincie, maar als dat erfgoeddepot klaar is, is de provincie er niet langer bevoegd voor. De Provincie West-Vlaanderen kreeg in mei in Brussel nog de “Publica Award” in de categorie “technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk”. Dat is een organisatie van EBP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier