Eerste oorlogsvluchtelingen aangekomen in Kortrijk

Kortrijk biedt sinds woensdag onderdak aan een Syrisch gezin. © Foto JVGK
Axel Vandenheede

Sinds midden vorige week krijgen vier oorlogsvluchtelingen onderdak in Kortrijk: drie twintigers en een kindje van 8 maanden.

Kortrijk maakte begin vorige week bekend dat het 63 vluchtelingen kan opvangen. Intussen zijn Mustafa Dada, zijn vrouw Abir en hun zoontje Farzad al een aantal dagen in de stad. Ze hebben gezelschap van hun neef Hannan Nechirvan.

Het gezin Dada had veertien dagen nodig om van Aleppo in Syrië in Brussel te raken. “We hebben alle mogelijke soort vervoer gebruikt”, vertelt Mustafa. “We hebben ook ettelijke uren gewandeld. We zijn via Turkije, Griekenland, Macedonië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Duitsland en Nederland naar hier gekomen. We wilden in België raken omdat we hier nog familie hebben.” Het grootste deel van hun familie hebben Mustafa en Abir verloren door het oorlogsgeweld.

192 euro per week

In Kortrijk krijgen de vier Syriërs de professionele hulp van OCMW Kortrijk zoals een gemeubelde woning en psychologische begeleiding. “Denk niet dat die woning een grote luxe uitstraalt”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Ze heeft wel het basiscomfort. Verder wil ik het bericht uit de wereld helpen dat vluchtelingen van ons grote sommen krijgen. Het wekelijkse leefgeld voor dit gezin van vier is bijvoorbeeld 192 euro. Dat is nog geen 7 euro per dag per persoon om te voorzien in voeding en hygiëne.”

“We wilden in België raken omdat we hier nog familie hebben”

Het Syrische gezin krijgt naast de professionele hulp een buddy-gezin naast zich: Tomas Bulcaen en Sara Ferlin engageren zich met plezier. Tomas: “We willen in de eerste plaats vriendschap aanbieden, we willen hen op onze manier helpen. We zijn hun taal niet machtig, maar dat remt ons niet af. Ik hoop alvast dat er nog Kortrijkse gezinnen zich als buddy’s willen engageren.” Tomas en Sara gaven Farzad ook een welkomstgeschenk: een leuke knuffel.

Stand-by

Nu is voor Kortrijk wachten op de volgende vluchtelingen. “Fedasil, die de vluchtelingen naar een stad of gemeente doorverwijst, verwittigt ons maar een aantal uur vooraf dat er oorlogsvluchtelingen in aantocht zijn”, aldus nog de OCMW-voorzitter. “Daarom is er vanaf nu altijd iemand stand-by om die mensen aan het station af te halen.”

Wie zijn steentje wil bijdragen, kan terecht bij meldpunt 1777.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier