Eerste laadpalen voor elektrische wagens in Middelkerke

Redactie KW

Het gemeentebestuur van Middelkerke zet in op duurzaamheid en alternatieve energie.

De gemeentelijke gebouwen en het politiegebouw werden al onder handen genomen met duurzame technieken zoals zonnepanelen, isolatie en zonneboilers. Nu wil het gemeentebestuur ook de burgers meer en meer oproepen om zich duurzaam te verplaatsen. Om elektrische wagens te promoten, werden in Middelkerke twee laadpalen geïnstalleerd. Per laadpaal kunnen twee auto’s opgeladen worden.

De eerste twee Middelkerkse laadpalen vind je in Duinenweg ter hoogte van ingang park en het Arthur Meynneplein. Volgende locaties krijgen ook nog een laadpaal: de Duinenweg (ther hoogte van Haerlebout), A.Meynneplein (Westende), Parking Lacodam (ter hoogte van Britsenlaan in Westende-Bad) en in Leffinge ter hoogte van parkeerplaatsen van bushok de Lijn. Eind dit jaar zal er nog een zesde laadpaal bijkomen. Tegen 2020 wil het gemeenbestuur 19 actieve palen in gebruik hebben.

Opladen aan eigen huis

Zo’n 70% van de laadbeurten voor elektrische wagens gebeurt naar schatting in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven (of in openbare parkings) die steeds meer laadpunten voorzien op kantoor voor hun werknemers of klanten. Die kunnen er op- of bijladen. De publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10% en belangrijk om afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Ten slotte zijn er ook steeds meer snelladers langs snelwegen.

“Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Kun je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je, vandaag reeds, kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via netbeheerder Infrax. Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2.500 publieke laadpalen. Dit kadert in het burgemeestersconvenant. De gemeente Middelkerke probeert 20 % minder CO² te produceren tegen 2020”, aldus nog de gemeente.

(MF)