Eerste autolaadpaal dankzij privé-initiatief

Hendrik Cabbeke, Ewoud Cabbeke, An Nates, Colette Cabbeke, Jan De Potter, Wim Vercruysse en Lottes zus Ella zijn blij met de komst van de paal. © NVR
Redactie KW

De eerste autolaadpaal in deelgemeente Wielsbeke is een feit. Op privé-initiatief komt nu een paal aan broodjeszaak Panino Sano langs de Rijksweg. Jan De Potter en de broodjeszaak slaan de handen in elkaar. “Als er genoeg laadpalen zijn, zullen meer mensen met een elektrische wagen rijden. Dat is goed voor het milieu”, weet Jan.

Bij het overwegen van de aankoop van een elektrische wagen is voor veel mensen de ‘reikwijdteangst’ een dwarsbomende factor. De ‘reikwijdteangst’ is de schrik die mensen hebben om continu op zoek te gaan naar laadpalen omdat ze denken niet ver genoeg te kunnen rijden.

“Daarom moeten er voldoende laadpalen zijn. Wielsbeke stond nog niet op de laadpalenkaart. Dit privé-initiatief lost dit dus op. Tot het einde van het jaar kan men de laadpaal gratis gebruiken. Later rekenen we op een kleine bijdrage. Je kan hier elektrische en hybride wagens opladen”, zegt Jan.

Panino Sano was bereid mee te stappen in het project en liet de laadpaal op de parking plaatsen. De broodjeszaak had een heel hoge energiefactuur. “De broodjeszaak koos dus voor zonnepanelen. De laadpaal is een extraatje die ook stroom van de zonnepanelen gebruikt”, legt hij uit.

De paal staat op een strategische plaats. “Tussen een bakkerij, een slagerij en een broodjeszaak en dichtbij Hernieuwenburg. Wie zijn auto even komt opladen, kan tussendoor dus iets anders doen”, klinkt het.

kinderkankerfonds

Het bedrijf Energy@Home installeerde de laadpaal. Die firma staat altijd een deel van de opbrengst van elke paal af aan het Kinderkankerfonds. “Hoe meer mensen elektrisch rijden, hoe minder afval er in de lucht zal zijn en hoe minder mensen er ziek worden. Dat is het uitgangspunt van dat bedrijf.”

“Elke paal van Energy@Home bevat een tekening van kankerpatiëntjes”, zegt Jan. Colette Cabbeke (9) en Lotte Vercruysse (6) maakten de tekening voor de laadpaal. Zij werden allebei getroffen door de ziekte. Wim, de vader van Lotte, was meteen lovend over het project.

“Men steunt niet alleen het milieu maar ook de strijd tegen kinderkanker. Daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. De tekeningen van Lotte en Colette zijn geslaagd en vormen een mooi geheel”, geeft hij aan.

Sinds 30 juni is de autolaadpaal aan Panino Sano actief. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier