Eén op vijf West-Vlamingen wil na zijn dood gerust in vloeistof opgelost worden

© Orlando Sentinel
Redactie KW

Het voorstel van de uitvaartsector om via zogeheten ‘biocrematie’ de lichamen van overleden niet langer te verbranden, maar op te lossen in een soort zuurstof, vindt aardig wat bijval in onze provincie, zo leren we uit onze poll.


© Orlando Sentinel

Biocrematie, resomeren, hydrolyse: het zegt u allemaal niets? Die kans is reëel, want de begrippen zijn zeker in ons land nog niet echt ingeburgerd. Bij biocrematie ‘verwatert’ het lichaam als het ware. Men laat de menselijke weefsels in drie uren tijd ontbinden in een hete oplossing tussen de 150 en 180 graden Celcius, waarna het skelet broos wordt en tot een wit poeder vermalen kan worden. Eindresultaat: een overschotje van zowat 3 procent van je lichaam. En de waterige oplossing, die kan gewoon worden geloosd bij het afvalwater.

Eén op vier zweert nog altijd bij traditionele begraving

In ons land mag het nog niet, in de States gebeurt het sinds zo’n twee jaar. Toch zouden aardig wat West-Vlamingen wel te vinden zijn voor dergelijke – excusez le mot – ‘oplossing’. Op KW.be lanceerden we eind vorige week een poll om de temperatuur bij onze lezers daaromtrent even te meten en uit de meer dan 700 stemmen blijkt dat 1 op 5 West-Vlamingen zelfs voor biocrematie zou kiezen. Daarnaast verkiest 1 op 4 West-Vlamingen nog de traditionele manier van begraven worden op het kerkhof. De ‘gewone’ crematie scoort intussen het beste en is goed voor meer dan ruim de helft. Eén op drie West-Vlamingen wil na de crematie in een urne op het kerkhof geplaatst worden, één op vier wil na de crematie worden uitgestrooid.

(FJA)