Eén op drie leerlingen in gemeenschapsschool van Staden is een vluchteling

Directeur Benny Claeys (links) van gemeenschapsschool 't Klavertje met een deel van zijn leerlingen. "Twee leerkrachten geven iedere voormiddag een taalbad aan de nieuwkomers." (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het asielcentrum van Vijfwegen, tussen Poelkapelle en Staden, barst dezer dagen haast uit de voegen. En dat heeft zo ook zijn gevolgen voor de scholen in de buurt.

Vooral de gemeenschapsschool van Staden kreeg deze maand veel extra leerlingen uit het opvangcentrum. “Op dit moment komt zowat een derde van onze leerlingen van daar”, zegt directeur Benny Claeys. “We zijn maar een klein schooltje met 62 leerlingen, van wie nu dus 20 uit het opvangcentrum. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen we halfweg september 9 leerlingen uit het opvangcentrum hadden. Sowieso schommelt dat aantal doorheen het jaar, aangezien de meeste gezinnen er maar tijdelijk verblijven. Nu hebben we acht verschillende nationaliteiten: Tsjetsjenen, Syriërs, Irakezen, Afghanen…”

“Heel snel hun plan leren trekken”

“Het grootste praktische probleem met deze leerlingen is natuurlijk de taal”, weet de directeur. “Die kinderen spreken quasi geen Nederlands. Vanuit de overheid krijgen we wel extra ondersteuning in de vorm van leerkrachten voor anderstalige nieuwkomers. Concreet betekent dat voor ons twee deeltijdse leerkrachten, die iedere voormiddag de kinderen een taalbad geven. We stellen vast dat die kinderen daarna wel heel snel hun plan kunnen trekken.”

“Zelf vind ik onze samenwerking met het opvangcentrum niet per se negatief. Het is positief dat onze kinderen in contact komen met andere culturen en kennis kunnen maken met andere talen. En het is zeker niet zo dat de diversiteit voor spanningen zorgt op de speelplaats. De Vlaamse kinderen spelen met allochtone kinderen, en omgekeerd. De jongens voetballen op de speelplaats en dat op zich is al een universele taal.”

“De ouders hebben weinig vragen”

Het contact met de ouders verloopt meestal via het opvangcentrum. “Ik ga altijd zelf naar het asielcentrum om de kinderen in te schrijven”, vervolgt Benny Claeys. “Heel vaak kunnen we dat doen in het Engels of in het Frans. Asielzoekers die geen andere talen spreken, kunnen daar steeds een beroep doen op een tolk. Al bij al hebben die ouders weinig vragen en zijn ze al blij dat hun kinderen naar school kunnen.”

In het schooltje van de Vijfwegen zitten er twaalf leerlingen uit het opvangcentrum. Dat zijn er slechts twee meer dan vorig jaar, weliswaar elf nieuwe en één die er vorig jaar ook al les volgde.

(TOGH)

Lees de uitgebreide reportage in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws West en Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier