Een kogelvrij vest: niet nodig, want toch maar een vals gevoel van veiligheid?

Chris Vanhee
Chris Vanhee Expert verkeersveiligheid

De West-Vlaamse politie moet het deze winter doen zonder al te veel winterbanden. De uitleg die hieraan wordt gegeven : “winterbanden geven een vals gevoel van veiligheid.” Ik heb zelden zo’n onzin gehoord.

De bijzondere rubbersamenstelling en het profiel van een winterband bieden heel wat voordelen die elke automobilist kan gebruiken. Bij lage temperaturen wordt de remweg aanzienlijk korter. Op een nat en een besneeuwd wegdek kan je vlotter accelereren en heb je bovendien het voordeel dat een eventueel obstakel makkelijker kan worden genomen. Voor alle duidelijkheid : ik verzin dit niet. Tests uitgevoerd in verschillende Europese landen tonen het nut aan van winterbanden. In sommige landen zijn ze gedurende de winterperiode zelfs verplicht. In ons land is hiervoor geen draagvlak, omdat de beleidsmakers nog steeds liever wegkijken van efficiënte maatregelen wanneer het gaat over de verkeersveiligheid. Het resultaat van deze aanpak vindt u terug in de ongevallenstatistieken waarin België nog steeds de slechte leerling is in de Europese klas.

Het is al absurd dat politiemensen, die dagelijks hun leven riskeren in het verkeer om uw en mijn veiligheid te helpen garanderen, geen degelijke rijopleiding krijgen. Daarom is het dan ook compleet waanzinnig en onverantwoord dat men gaat besparen op een veiligheidselement voor de voertuigen.

Geen alibi om het niét te doen

Elke actieve of passieve veiligheidstechniek die in een voertuig (al dan niet verplicht) wordt ingebouwd, kan inderdaad een vals gevoel van veiligheid geven. Het is niet omdat je een veiligheidsgordel draagt of omdat jouw voertuig is uitgerust met verschillende airbags, dat een botsing minder hard zal aankomen. Het is evenmin zo dat je met een voertuig dat is uitgerust met een antislipsysteem, zoals ESP, ongegeneerd een scherpe bocht aan 120 km/u kan nemen. Daarom is het elementair dat de bestuurder goed weet hoe hij of zij met deze nieuwe systemen of uitrusting moet omgaan. Maar het mag nooit een alibi zijn om het niét in of op een voertuig te installeren.

Men neemt toch ook de kogelvrije vest niet af omdat men door het dragen ervan een vals gevoel van veiligheid krijgt?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier