Eén jaar Heule Mart: wat brengt de toekomst?

Het concept van Eule Mart met allerlei randanimatie, ook voor kinderen, sloeg goed aan. © NOM
Redactie KW

Begin februari zal het een jaar geleden zijn dat ‘Eule Mart’ op poten werd gezet. Op zaterdag 6 januari, Driekoningen, moest een volgende editie plaatsvinden, maar die werd op de valreep afgeblazen. “Maar op 3 februari zijn we er weer”, stelt initiatiefnemer Thomas Arickx gerust. “We denken wel na hoe we het in de toekomst gaan aanpakken.”

De eerste Eule Mart, een speelse spelling voor Heule Markt, vond bijna een jaar geleden plaats in de gebouwen van het vroegere staalbouwbedrijf De Meester, waar creatieve ondernemers onder de koepel ‘Muster’ allerlei activiteiten ontplooien. Ook Eule Mart moest in die lijn liggen: niet zomaar een markt maar een ‘creatief dorp’ met allerlei (kinder)animatie waar je ook iets kon drinken of een kleinigheid eten. Initiatiefnemers waren drie jonge Heulenaars: Thomas Arickx (die onder meer ook Heule Duivelt organiseert), Olivier Marescaux (verantwoordelijke van de Kortrijkse Stadsboerderij) en Arnout Vercruysse, die zich bij de stad Kortrijk bezighoudt met voedselstrategie.

Enthousiast onthaald

Het concept – vooral lokale handelaars in contact brengen met de lokale consument – werd enthousiast onthaald en sloeg aan. De opkomst was buiten de verwachtingen. Al snel besloten de organisatoren om zeker tot eind 2017 door te gaan, elke eerste zaterdag van de maand behalve in juli en augustus. Ze deden een beroep op vrijwilligers en deden het ‘uit passie voor Heule’, luidde het, en zonder commerciële doeleinden.

Vorige zomer zijn Olivier en Arnout echter uit de organisatie gestapt. Nog moeilijk te combineren met andere activiteiten, heette het, en intussen was de Kortrijkse Stadsboerderij zelf naar Muster verhuisd, zodat ook nog eens een stand opzetten op Eule Mart moeilijk lag.

Thomas Arickx:
Thomas Arickx: “Het moet financieel haalbaar blijven…”© NOM

Thomas Arickx bleef erin geloven en werkte moedig verder. “We hadden geen winstdoeleinden en het vele werk hadden we ervoor over, maar het moest financieel natuurlijk haalbaar blijven”, zegt hij. “Sabam, elektriciteit, huur van materiaal… Het moet allemaal betaald worden. Een opdoffer was wel toen we vanuit het stadsbestuur verplicht werden om enkel standhouders met een leurderskaart toe te laten. Op Eule Mart stonden ook jonge starters én hobbyisten, wat niet meer bleek te kunnen. Op die manier werd het meer een ambachtelijke markt. Ook leuk natuurlijk, maar dergelijke standhouders houden van een wekelijkse continuïteit…”

Afspraak op 3 februari

Hoe dan ook werd half december de volgende editie op 6 januari aangekondigd. Tot op de Facebookpagina plots te lezen was dat door ‘onvoorziene omstandigheden’ de markt niet zou doorgaan. Thomas Arickx: “Uiteindelijk bleek die datum in volle nieuwjaarsperiode wat ongelukkig te zijn. Er waren minder standhouders, de meesten bevestigden hun aanwezigheid vanaf februari en ik ben ook zelf nog ziek gevallen, zodat we tot afgelasting beslisten. We konden nog alle standhouders informeren en het publiek vernam het al snel via de sociale media.”

Eén jaar Heule Mart: wat brengt de toekomst?
© NOM

“We willen zeker graag doorgaan, maar we moeten ons toch beraden over de toekomst”, zegt Thomas Arickx. “Kunnen we hetzelfde concept aanhouden of moeten we denken aan een kleinere, wekelijkse markt zoals in Bissegem? Het zou misschien interessant zijn om hierover een enquête te houden. In elk geval: afspraak op 3 februari. Om de teleurstelling van de afgelaste editie door te spoelen, bieden we elke bezoeker een gratis koffie aan.”

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier