Echtgenote is redder in nood voor erfelijk zieke bakker

Redactie KW

Filip Janssens en Sandra Vanhove staan voor een ingrijpende verandering in hun leven. Eind november werden bij Filip in allerijl de twee nieren weggenomen door een erfelijke ziekte. Sindsdien is de familiebakkerij noodgedwongen gesloten. Op 6 januari krijgt Filip een nieuwe nier van zijn vrouw Sandra. “Het is een geschenk uit de hemel dat mijn nieren met de zijne matchen”, zegt ze vandaag in Kortrijks Handelsblad.

Bakker Filip Janssens en zijn vrouw Sandra Vanhove staan samen met hun zonen Bram (midden) en Brecht (rechts) voor een moeilijke periode. (Foto LOO)

Bij polycystische nieren vormen zich in een of meestal beide nieren vele cysten, holtes met een vloeibare of halfvloeibare inhoud. De grootte van deze holte kan per cyste verschillend zijn. Polycystische nieren ontstaan meestal door een erfelijke afwijking. “Het is inderdaad erfelijk en het zit in de familie. Mijn grootouders zijn op jonge leeftijd overleden en mijn moeder was slechts 61 jaar. Ik ben pas 45 jaar en mijn nieren zijn nu al opgeleefd. De ziekte kan stabiel blijven maar kan zich ook verder zetten”, weet Filip. Ook beide zonen Bram en Brecht zijn drager van de erfelijke ziekte.

Omdat een niertransplantatie het enige redmiddel was, besliste Sandra een nier af te staan aan haar man. “Aanvankelijk wilde ik mijn nieren sparen om te doneren aan mijn kinderen, maar ik zou te oud zou zijn als het nodig zou worden”, vertelt ze. “Na onderzoek kregen we te horen dat mijn nieren op gebied van bloedgroep en weefselkenmerken perfect matchen met die van Filip. Dat was een onwaarschijnlijk toeval, een geschenk uit de hemel. De beslissing was dus snel genomen.”

Maanden lang gesloten en dus geen inkomen

Door de operatie en de nierdialyse is de winkel maanden lang gesloten. “Als ik geen brood kan bakken, kan Sandra er ook geen verkopen. Het is nu eenmaal zo, we moeten voortdoen met de waarheid”, aldus Filip. “Door de noodgedwongen sluiting hebben we ook geen inkomen meer. Als werknemer krijg je een volwaardige tegemoetkoming. Als kleine zelfstandige krijg je niets. Dat is erg. Het is ook zo dat de verzekering niet geneigd is om tussen te komen als het over nieren gaat, het ziekenfonds wel”, zegt Filip.

Het koppel hoopt de bakkerij opnieuw te openen tegen Pasen.

(PVH)

Lees het volledige verhaal in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad