Duivenmelker vrijgesproken voor gebruik van Ronidazole

Redactie KW

De Ieperse rechtbank verleende donderdag vonnis in een zaak van het bezit van medicijnen en het illegaal toedienen van vaccinatie van duiven.

Door een anonieme klacht en gevolgd door een huiszoeking bij Roland C. (85) uit Ieper, werden er verdachte producten gevonden. Van daar kwam het parket terecht bij Kurt P. (53) uit Rumbeke, die meteen ook moest verschijnen.

Roland stond terecht voor het opmaken van een valse akte bij inenting tegen de vogelgriep in april 2005. De beklaagde had nog wat vaccin in zijn kast staan en diende dat zelf toe, omdat hij anders niet met zijn duiven kon spelen. Zijn schuld werd bewezen geacht en de man kreeg zes maanden cel en een boete van 600 euro, maar alle twee met uitstel. De man gaf ruiterlijk toe dat hij niet helemaal volgens het boekje handelde.

Geen register voor Ronidazole

Bij Kurt P., de tweede man in de zaak, werd er ook Ronidazole gevonden. Dat is een middel tegen de pseudo-kroep. De verdediging zei dat door het bezit ook helemaal niet bewezen was dat zijn cliënt dat ook gebruikte. Kurt P. stond ook terecht omdat hij geen register zou gehad hebben voor de gebruikte medicatie. De verdediging zei dat geen enkele duivenhouder dat doet en “mocht mijn cliënt daarvoor veroordeeld worden, dan zou dat heel wat gevolgen hebben voor de Belgische duivenwereld.”

De advocaat hamerde er op dat voor het gebruik van hormonale dopingproducten de wet niet van toepassing is op speelduiven. “Een speelduif is geen pluimvee en wordt dus niet opgegeten”, redeneerde hij. De rechter volgde de stelling van de verdediging en sprak de man vrij. Een hele geruststelling voor de duivenmelkers en de duivenbond, want “was Kurt P. veroordeeld, dan moesten alle 27.000 leden van de duivenbond veroordeeld worden,” aldus de stelling van de verdediging.

(HV)