Duitse reservisten helpen bunker Zuid in Uitkerke te restaureren

De Belgische en Duitse vlag wapperen broederlijk naast elkaar op de site van de net gerestaureerde Bunker Zuid. (Foto JW)
Redactie KW

Uitkerke heeft op haar grondgebied nog twee bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Bunker Zuid naast de Brugse Steenweg werd onlangs gerestaureerd door de Kring Officieren Blankenberge in samenwerking met een team van Duitse reservisten van Kreisgruppe Bergisch Gladbach.

Het betreft een Duitse betonnen post die in 1918 opgetrokken werd nabij het Duitse vliegveld van Uitkerke. De vliegeenheden die er toen gestationeerd waren, dienden de naburige batterijen te beschermen, observatieopdrachten boven de Noordzee en het landfront uit te voeren, bombardementen op vijanden uit te voeren en hulp te bieden bij het instellen van artilleriestukken. Op het vliegveld waren twee luchtmachteenheden gelegerd, met name de III. Küstenfliegerstaffel Uitkerke en de Küstenflieger Abteilung IV, uitgerust met 24 vliegtuigen.

Duitse reservisten

“Onder impuls van onze voorzitter, luitenant-ter-zee Hans Driessens, werden contacten aangeknoopt met het team van Duitse reservisten dat ook het onderhoud van Duitse begraafplaatsen verzekert en op regelmatige basis aan marsen in België deelneemt. Dat team staat onder leiding van luitenant-kolonel Peter Weyens. Voorzitter Driessens bestudeerde niet alleen de technische kant van de zaak, maar zorgde ook voor een onderkomen voor het Duitse team”, vertelt secretaris Franky Denoyette van de Kring Officieren Blankenberge.

(JW-foto JW)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier