Drie ziekenhuizen bundelen krachten in aanpak complexe tumoren

Redactie KW

Az Groeninge Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en Maria Middelares Gent bundelen voortaan hun ervaring en middelen rond de diagnose en behandeling van complexe tumoren, zoals slokdarm- en pancreastumoren.


De ziekenhuizen behoren tot een groep van dertien zorginstellingen waar de meeste slokdarm- en pancreastumoren heelkundig behandeld werden, al werden er nog veel meer patiënten wegens een te gevorderd stadium eerder palliatief geholpen.

De drie delen voortaan expertise rond diagnose en behandelingsmethoden voor kankers, en in het bijzonder de complexe aanpak van slokdarm- en pancreastumoren, maar ook kwaadaardige aandoeningen aan de eierstok, urologische tumoren en hoofd- en halskankers. “We delen expertise om te garanderen dat we de laatste stand van de wetenschap kunnen blijven toepassen”, zegt dokter Eric Wyffels, medisch directeur OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove. “Het volume van elk van de ziekenhuizen is niet klein, maar toch vinden we het belangrijk om aan kennisdeling te doen om de kwaliteit van de zorg continue te verbeteren. De toekomst van de zorgverlening in Vlaanderen ligt mijns insziens in het opbouwen van kennisnetwerken.”

Naast een uniforme medische aanpak, onder meer de behandeling wordt via videoconferenties door artsen uit de drie ziekenhuizen besproken, zal ook de psychosociale aanpak op elkaar afgestemd zijn.

De ziekenhuizen werken sinds kort al samen op vlak van cardiologie en in de toekomst zijn nog meer samenwerkingen gepland. “We hopen op langere termijn dat de overheid daar middelen tegenover stelt”, klinkt het nog.

(BELGA)