Drie Roeselaarse sportievelingen wil Mont Ventoux op voor goede doel

Van links naar rechts Steven Dewitte, Brecht Verborgh en Alexander Sioen. Tijdens het laatste weekend van september wagen ze zich aan de Mont Ventoux, maar eerst willen ze zoveel als mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Eind september willen Steven Dewitte, Alexander Sioen en Brecht Verborgh de Mont Ventoux oprijden. Op die manier willen ze niet alleen zichzelf sportief tot het uiterste drijven, maar ook geld inzamelen voor drie goede doelen. Het project kreeg de titel ‘Vol o Ventoux’. Om geld in het laatje te brengen organiseren ze op 24 februari een Vol o Ventoux-dag met, toepasselijk, een vol-au-vent-festijn.

De Mont Ventoux is zelfs voor de meest getrainde sporters een serieuze uitdaging, dus ook voor Steven Dewitte (37), Alexander Sioen (32) en Brecht Verborgh (34). De drie, zeker Steven en Brecht, zijn levensgenieters en met als gevolg dus ook niet direct afgetraind. “De Mont Ventoux beklimmen mag je dan ook gerust een zot idee noemen”, lacht Steven. In totaal is de beklimming van de mythische berg 21 km lang. “Extra speciaal is dat we de beklimming niet met topfietsen, maar wel met vintage modellen willen doen. Het gaat om antieke fietsen met toch al zeker 20 à 25 jaar op de teller.”

Het trio is in de zomer aan het avontuur begonnen. “De eerste maanden wisten we niet goed waar te beginnen, want echt veel kennis over fietsen of het opbouwen van conditie hebben we niet”, zegt Brecht. “Alexander is het meest getraind van ons en kon rekenen op een basisconditie, maar ik had al twintig jaar geen sport meer gedaan. Het was de bedoeling om in de zomer al zoveel mogelijk te fietsen, maar ook om nog goed te genieten. Vanaf september wilden we geleidelijk aan onze conditie werken, helaas kregen we met heel wat pech af te rekenen.”

Oud materiaal

“Zo namen we deel aan West-Vlaanderens Mooiste waarbij het de bedoeling was om 100 km te fietsen. Dat lukte ook, maar onderweg hebben we wel acht keer materiaalpech gehad. Dat is het nadeel van met oud materiaal te rijden. De fiets gaat rapper stuk en bovendien zijn de reservestukken niet zomaar te krijgen. Het was een hele uitdaging om dat op punt te zetten, maar we hebben gelukkig heel wat mensen ontmoet met kennis van zaken en zo zelf ook heel wat opgestoken waardoor het materiaal geen probleem meer zou mogen zijn”, zegt Alexander.

“Daarna hadden we ook op fysiek vlak vrij veel pech. Zo heb ik op 31 augustus mijn enkel gebroken tijdens een potje minivoetbal waardoor ik vele weken stil lag en het bijgevolg ook bergaf ging met mijn conditie in plaats van bergop. Dat is balen natuurlijk.” Ook Steven had af te rekenen met blessures. “Ik heb mijn teen gebroken, waardoor ik toch ook een tijdje minder actief was op de fiets.”

“Met de huidige koude komt er maar weinig van fietsen in huis”

“Wanneer mogelijk, en dus niet geblesseerd, namen we deel aan retrokoersen. Om onze uitdaging in de kijker te plaatsen, maken we ook tal van vlogjes (een soort online videoreportage, red.) waardoor we al snel vrij bekend geraakt zijn in het circuit. Rond die koersen hangt altijd een leuke sfeer. Je hebt het sportieve, maar daarnaast is de sfeer ook erg amicaal en wordt er vaak ook heel wat drank verzet. Zolang het kon, hebben we ons zoveel als mogelijk met de fiets verplaatst. Maar met de huidige vriestemperaturen moet ik toegeven dat alles wat stil ligt. Het is onze betrachting om vanaf maart er opnieuw volop in te vliegen.”

Hoogtepunt

“Vooral de laatste drie maanden zijn erg belangrijk, dan is het belangrijk om naar dat hoogtepunt toe te werken”, stelt Alexander. Niet altijd vanzelfsprekend. “Ik weet niet of we veel zullen laten”, zegt Brecht. “In principe is het wel nodig om het iets rustiger aan te doen of wat gezonder te leven, maar simpel wordt het niet. We beseffen ondertussen wel al waar we aan begonnen zijn, maar de opofferingen volgen nog niet. Het is denk ik een kwestie van de klik te maken en er volop voor te gaan.”

De drie doen het niet zomaar. “We willen ook geld inzamelen voor het goede doel. Met vzw Victor en het Noorderhuis hadden we al twee goede doelen en ondertussen is er ook nog Het Ventiel bijgekomen”, vertelt Alexander. Zij zetten zich in voor personen met jongdementie en hun omgeving.”

Om geld in te zamelen organiseren ze op zaterdag 24 februari een Vol o Ventoux-dag in zaal Ter Beke in de Gitsestraat in Roeselare. “Beginnen doen we om 11.30 uur toepasselijk met vol-au-vent met frietjes”, zegt Steven. Kinderen van 3 tot 10 jaar betalen 8 euro, ouder 12,50 euro, er is een vegetarisch alternatief voorzien. “Vervolgens is er koffie en taart met een woordje van de goede doelen. Om 15 uur is er een fietswijding en een prijs voor de meest authentieke fiets en de leukste retro outfit.”

“We hopen veel volk te mogen verwelkomen. Op de parking staan er ook tal van passende standjes! Wie hiervoor geïnteresseerd is, mag zich nog steeds melden!”

Info: www.voloventoux.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier