Drie nieuwe ridders in Orde van ‘t Manneke uit de Mane

De geridderden met van links naar rechts Bart Herman, Nikolas Vandelanotte en Rik Vanwalleghem. © DL
Redactie KW

Zondag streek de Orde van ‘t Manneke uit de Mane neer in Wevelgem. Drie verdienstelijke West-Vlamingen – toevallig ook alle drie met Wevelgemse roots – werden er tot ridder geslagen.

‘t Manneke uit de Mane is niet alleen een West-Vlaamse volksalmanak met een geschiedenis die teruggaat tot 1881, maar ook een ridderorde die in 1965 gesticht werd. Twee keer per jaar komt de groep samen in een sfeer van fijne en gezellige humor: een lentezitting op telkens een andere plaats in West-Vlaanderen en een herfstzitting vast in Diksmuide. Telkens worden dan enkele West-Vlamingen tot ridder of jonkvrouw geslagen: het zijn verdienstelijke personen die West-Vlaanderen uitstraling geven.

Zondag kreeg ‘t Manneke drie nieuwe ridders bij. Bart Herman, een van Vlaanderens beste singer-songwriters, werd zowaar als ‘Bartje’ Herman in Wevelgem geboren op Valentijndag 1959. De muziek zit bij de Hermans in het bloed. Overgrootvader Alfons was al muzikant, grootvader Julien gaf muziekles en vader Frans werd inspecteur muzikale opvoeding in Oost-Vlaanderen waar het gezin ging wonen. Niettemin bleef Bart ook West-Vlaming en zong hij zelfs enkele nummers in het dialect, waaronder Den eerste pieper.

Tweede ridder Rik Vanwalleghem (63) kan men een bioloog (zijn opleiding) noemen die gebiologeerd is door het wielrennen. Na een journalistieke loopbaan werd hij tien jaar geleden directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Als medeorganisator van de Ronde beleefde hij onlangs met de historische 100ste editie een hoogtepunt.

Uit een heel andere sector komt nieuwe ridder Nikolas Vandelanotte (42). Hij is managing director van een accountancy – en auditkantoor dat in drie generaties is uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met 270 medewerkers verspreid over acht vestigingen. Het werd in 1948 door zijn inmiddels 95-jarige grootvader Roger, oorspronkelijk onderwijzer, in Wevelgem opgericht en heeft nu zijn zetel in het President Kennedypark in Kortrijk. Sinds enkele jaren is hij penningmeester bij ‘t Manneke uit de Mane, een heel andere wereld waarin hij zich ook goed thuis voelt.

Sinds 1965 zijn al een kleine 300 West-Vlamingen in de Orde van ‘t Manneke uit de Mane opgenomen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier