Drie generaties uit Bissegem over hun unieke band

Maurice, Patrick en Stijn met op de achtergrond de leerlingen van Stijns klas. (Foto EDB) © EDB
Redactie KW

Naar aanleiding van Vaderdag gingen we op bezoek bij meester Stijn Vanhoutteghem van het eerste leerjaar van lagere school Sint-Vincentius.

Stijn heeft zelf nog geen kinderen, maar is als een papa voor de leerlingen van zijn klas. Samen met Stijn, zijn vader Patrick Vanhoutteghem en zijn grootvader Maurice Van Reckem hebben we het over het vaderschap en wat van vader op zoon en van grootvader op kleinzoon overgedragen werd.

Stijn Vanhoutteghem (23) is al drie jaar leerkracht in lagere school Sint-Vincentius in Bissegem. Hij is afkomstig van Bissegem, maar woont sinds een jaar samen met Chloë Collie – die kleuterleidster is in Schaarbeek – in Wevelgem. “Ik mis Bissegem nog altijd. Daar ligt mijn hart. Gelukkig kan ik er lesgeven en ga ik vaak langs bij mijn ouders en grootouders.”

Stijns vader Patrick Vanhoutteghem (63) is getrouwd met Caroline Van Reckem. Hij is met pensioen en werkte vroeger als technisch medewerker in het openluchtzwembad in Kortrijk. Ook grootvader Maurice Van Reckem werkte vroeger voor stad Kortrijk als beroepsbrandweerman. Hij is getrouwd met Christiane Cappon en woont in dezelfde straat als Stijns ouders.

Dat Stijn voor een loopbaan in het onderwijs zou kiezen, stond relatief snel vast. “Samen met mijn neven Thibault (23) en Nicolas (19) werd ik opgevangen bij zijn grootouders. Onze neef Sander (13) was een nakomertje in de familie. Met hem erbij ontdekte ik dat ik graag met jongere kinderen omging, maar ik wou eigenlijk iets met computers doen. De beslissing viel pas bij een bezoek aan de normaalscholen. Ik ging uiteindelijk samen met Thibault naar de normaalschool in Brugge.”

“Stijn kon het altijd al goed vinden met de kleine gastjes en liet hen graag lachen”, gaat Patrick verder. “Hij is voetbaltrainer geweest van de duiveltjes en is nog altijd coach van de schoolploeg. De hele familie is supporter van KV Kortrijk, met meter Christiane op kop. Peter ging vroeger ook vaak mee, maar volgt het nu meer van thuis uit. Enkel ik ben geen echte voetballiefhebber. Ik hou meer van films.”

Heeft Stijn dingen gemeen met zijn grootvader ?

Maurice : “Toen Stijn in de lagere school zat, wou hij ook brandweerman worden, maar dat is veranderd. Het rekenen en tellen doet hij zoals ik. We doen samen boodschappen en rekenen alles uit waar we profijt uit kunnen halen. We zijn beiden ook perfectionistisch Als we omrekenen naar Belgische frank is 1 euro geen 40, maar 40,3399 Belgische frank.”

Stijn : “Wat ook van mijn grootvader komt, is het vlug ongerust zijn en belang hechten aan veiligheid. Als we ergens logeren, ga ik altijd eerst kijken waar de brandtrap zit.”

Stijn heeft ook hobby’s die hij met zijn vader deelt ?

Patrick : “Dat klopt. We gaan graag vissen, maar wegens tijdsgebrek is dat wat geminderd. Vroeger gingen we veel naar het kanaal of naar de Ardennen. Zo verzamelden we in Rochefort eens heel wat mensen rondom ons, toen Stijn van op een brug een kanjer van een vis gevangen had.”

Stijn : “Wat we ook graag doen, is eens discussiëren. Soms hebben we heel uiteenlopende meningen, dat gaat van politiek tot zaken op televisie of zaken die verteld worden. We wisselen graag eens van woorden.”

Komen jullie ook wel eens in de klas van Stijn ?

Patrick : “Ja hoor, samen met pépé heb ik een muur geschilderd in Stijns klas. Ik mocht ook al een rad van fortuin maken. De knutseltaakjes komen mijn richting uit, want Stijn is niet handig. Daarentegen kan hij dan weer piano spelen, wat ik niet kan.”

Maurice : “We horen vooral veel over Stijn in zijn klas als we op boodschappen gaan, en dat is gelukkig altijd positief.”

Veel ouders vertellen dat Stijn als een papa is voor de kinderen. Hoe doe je dat ?

Stijn : “Het is leuk om te horen dat ze me allemaal graag zien, maar ook samen met de andere juffen van het eerste leerjaar vormen we een gouden trio. Ik probeer alvast elke dag iets leuks te plannen in het lessenrooster zodat de kinderen verlangen om naar school komen. Zo is er op maandag turnen en op dinsdag zwemmen, woensdag is slechts een halve dag, op donderdag is er knutselen en op vrijdag computer en muzische vorming. Ook de extra’s zijn belangrijk. We namen al een cd op met de kinderen waarop ze ofwel klassikaal of per twee liedjes zingen. Dat vinden de kinderen tof en ook de ouders zijn hiermee in de wolken. Vorig jaar zorgden alle ouders er samen voor dat de kinderen uit mijn klas de laatste dag naar school kwamen met een wit T-shirt waarop stond ‘I love meester Stijn’. Dat was een van de mooiste geschenken dat ik ooit kreeg. Iedereen zat te snotteren, inclusief ikzelf.”

Je organiseerde ook een ontbijt deze week ?

Stijn : “Ik probeer vooral belonend te werken. Mijn leerlingen zijn al een hele tijd heel flink geweest en dan kan het eens iets meer zijn. We maakten ook al filmpjes zoals SOS Piet dat doet en als de hele klas een tijd flink meegewerkt heeft, kunnen de kinderen aan het clownrad draaien. Dan volgt er voor de hele klas iets leuks zoals een taalspelletje of een dansje. Als leerkracht probeer je eigenheid in je klas te steken. De kinderen blijven op die manier gemotiveerd. We maakten ook al een knutselwerk met de hele klas waarbij je op zoek kon gaan naar Wally.”

Kreeg je die vaardigheden mee in je lerarenopleiding ?

Stijn : “De sociale vaardigheden zoals gemanierd en beleefd zijn, kreeg ik mee van mijn ouders en grootouders. Het is belangrijk dat je als kind al weet op welke manier je kan spreken tegen de mensen.”

Patrick : “We mochten overal naartoe gaan met de kinderen uit onze familie. Ze kwamen niet van hun stoel en zaten te spelen of te kleuren. Stijn is altijd ook eerlijk en recht voor de raap geweest. Zo zei hij eens tegen Zwarte Piet dat er veel eten in zijn buik zat en toen een neefje snoep kreeg van de Sint zei hij dat hij niet mocht snoepen omdat hij fruitpap moest eten. Stijn sprak als kind heel plat dialect en dat maakte het nog grappiger. Stijn is net als zijn grootvader en ik trouwens nog altijd trots op het Kortrijkse dialect.”

Stijn : “Of ik er naar uitkijk om zelf vader te worden ? Het is nog niet onmiddellijk de bedoeling, maar ik kijk er wel naar uit.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier